blog | werkgroep caraïbische letteren

Pacheco Domacassé overleden

Pacheco Domacassé, Curaçaos theatermaker, is op woensdag 23 maart 2022 overleden. Hij naam een belangrijke plaats in in het kritische Antilliaanse theater van de laatste decennia van de 20ste eeuw. Hij was toneelschrijver, acteur en regisseur en actief in tal van organisaties. Hij heeft zich zijn leven lang ingezet voor de emancipatie van de bevolking op verschillende manieren en op allerlei fronten. Hij zou op 1 april 81 jaar zijn geworden.

Pacheco Domacassé in 2020

Venancio ‘Pacheco’ Domacassé behoorde samen met zijn toenmalige vrouw Diana Lebacs in de jaren ’60 en ’70 tot de theatermakers die toneel wilden inzetten voor politiek-kritische bewustwording en een scherp kritiseren van het neokolonialisme van Nederland. In 1971 maakte hij een historisch toneelstuk over de grote slavenopstand van 1795, Tula. Eric La Croes verzamelde voor de opvoering een aantal liederen, zoals door de slaven gezongen werkliederen, de tambú en ‘cantica di rebellion’. Domacassé schreef over actuele maatschappelijke problemen in bijvoorbeeld Konsenshi di un pueblo, dat in 1973 op Bonaire in première ging. Ook in Negern­an stelde hij de raciale en koloniale pro­blematiek aan de orde: het verleden als les voor het heden en een grote aandacht voor de eigen (zwar­te) ge­schie­denis.

In de jaren tachtig, toen het toneel op zijn retour was, zou hij net als enkele anderen de overstap maken naar het medium film en televisie.

De veelzijdige Domacassé was van huis uit leerkracht en is dramadocent geweest en hoofd van het departement van Cultuur. Lange tijd was hij voorzitter van de Seú stichting en directeur van Kas di Kultura.

Pacheco Domacassé overleed vrij plotseling nog midden in een actief leven en nog vol van plannen. Zo was hij tot voor kort nog actief in radioprogramma’s maar bijvoorbeeld ook bij de Fundashon General Manuel Carel Piar. Hij schreef eind 2021 een artikel in het blad Kristòf dat deze krant als driedelige serie overnam over ‘Vrijheidsstrijders op Curaçao’, Manuel Carlos Piar en Luis Brion. In februari was hij in de Nationale Bibliotheek met een lezing over de film die hij zelf schreef en regisseerde, getiteld Boka Sarantonio.

In misschien wel het laatste radioprogramma dat op Facebook terug te luisteren is zegt hij: ,,Ta pueblo mes, por salba su mes (alleen de bevolking zelf, kan zichzelf redden).”

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter