blog | werkgroep caraïbische letteren

P.C. Hooft-prijs uitgereikt aan Astrid Roemer

Vandaag, donderdag 19 mei 2016, kreeg Astrid Roemer de P.C. Hooftprijs uitgereikt in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag, de hoogste literaire prijs in Nederland.

roemer hooftprijs

Foto: Sam Jones.

Op de foto v.l.n.r. jurylid Karin Amatmoekrim (links, in het zwart), cineaste Cindy Kerseborn (met rode sjaal), voorzitter van de Stichting P.C. Hooft-prijs Gillis Dorleijn, in het paars Astrid Roemer, uitgever Mai Spijkers, hoogleraar gender & diversiteit en goede vriendin van de schrijfster Gloria Wekker, juryvoorzitter Sander Bax en journalist en feestredenaar Rudy Lion Sjin Tjoe. De stoelen links en rechts van Astrid Roemer moesten op haar verzoek vrij blijven, voor een onbekende die gemist wordt en voor Roemers poes Steffi, maar op de laatste stoel ging Mai Spijkers plompweg zitten. Spreeksters waren voorts critica Elsbeth Etty en hoogleraar genderstudies Maaike Meijer. Muzikale optredens waren er van het Spring Quartet en Izaline Calister met combo.

In haar dankwoord zei Roemer onder meer:
‘Als ik deze prijs zou hebben gekregen vanwege het land waar ik ben geboren, vanwege mijn etniciteit, mijn sekse, of gezien de aard van mijn romantische liefdeskeuzes, zou ik hem, hoe prestigieus ook, niet accepteren. Omdat de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt mij juist heeft ontkoppeld van levensfeiten waarvoor ik welbeschouwd geen keus heb kunnen maken. Maar mentaal ontkoppeld te zijn van dingen waarvoor ik niet heb kunnen kiezen, betekent geenszins dat deze feiten, die niet te veranderen zijn, je met rust laten. Integendeel. Ze teisteren me, verwarren me soms, troosten me ook, en zijn onophoudelijk verontrustend; de worsteling met een identiteit die meer belastend is dan bevrijdend. Die meer verdriet heeft gegenereerd dan vreugde. Niet omdat met individuen uit gekoloniseerde leefgebieden iets niet in orde is, maar omdat een dergelijke etnisch culturele identiteit overal ter wereld meebeweegt met de waan van de dag, zoals bij een beursgenoteerde waarde.’

.
Vanavond, 19 mei, om 23.20, NPO2 wordt in de reeks Het uur van de wolf de documentaire Astrid Roemer – de wereld heeft gezicht verloren (2015) van Cindy Kerseborn uitgezonden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter