blog | werkgroep caraïbische letteren

Overzichtsexpositie Anand Binda

door Claudine Saaki

De expositie van Anand Binda had geen officiële opening noch een speciale titel. Maar zij vertoont wel een selectie van ruim zeventien kunstwerken die hij de afgelopen negen jaren heeft gemaakt. Deze overzichtsexpositie in Royal House of Arts begon op 19 maart en duurt tot en met 7 mei. “De expositie heeft geen speciale titel, maar het is belangrijk dat het kunstminnend publiek een beeld heeft van wat ik de afgelopen negen jaren heb gepresteerd”, vertelt Binda aan de Ware Tijd.

Daarnaast moet deze expositie volgens hem ook een impuls zijn voor jong en opkomende kunstenaars. Binda is al 32 jaar professioneel bezig met kunst en heeft vaker als hoofdthema ‘de natuur’. Ook bij deze expositie koos de kunstenaar voor ‘de natuur’, waarbij hij met de kleuren groen, blauw en geel het kleurrijke van de natuur tot uiting brengt in zijn schilderwerken. “Natuurlijk komen er ook mensfiguren en andere aspecten voor in mijn kunstwerken, maar de natuur is voor mij altijd het hoofditem”, benadrukt Binda.
Hij zegt eerder acrylverf op linnendoek te gebruiken dan olieverf. Door de jaren heen heeft hij ontdekt dat acryl veel handiger is om te gebruiken in de tropen. “Het is flexibel, terwijl het gebruik van olieverf bij temperatuurverschil kan zorgen voor scheuringen in jouw schilderij”, legt Binda uit. Hij is zeer tevreden met het kunstminded publiek in Suriname, omdat hij merkt dat deze groep actiever wordt. Hij ziet ook een degelijke vooruitgang in kunsteducatie. “Kunst is belangrijk en het stemt de geest goed, ik probeer daarom invulling daaraan te geven”, aldus Binda.

[uit de Ware Tijd, 23/04/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter