blog | werkgroep caraïbische letteren

Overdracht artefacten aan Openluchtmuseum

De Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam (SOFNA) te Nieuw Amsterdam is bezig met een actie die als doel heeft het Surinaams erfgoed dat verloren dreigt te gaan te verzamelen en te bewaren voor het nageslacht.

Nieuw_Amsterdam3

Officierswoning Nieuw-Amsterdam. Foto © Michiel van Kempoen

De overheid heeft een soortgelijk beleid met betrekking tot archieven in het buitenland om die terug te voeren naar Suriname.
Geleidelijk aan zien wij ook maatregelen ontstaan om het ongebreideld exporteren van Surinaamse kunstschatten tegen te gaan, zo meldt de directie.
In dat kader heeft het Openluchtmuseum mevrouw E. van der Voort-Redman wonende te Den Haag bereid gevonden om enkele voorwerpen door haar en wijlen haar echtgenoot verzameld, te schenken aan het Openluchtmuseum. Deze artefacten zijn gratis uit Nederland naar Suriname vervoerd door Surinam Air Cargo (S.A.C). Surinam Airways (SLM) schonk een retour ticket aan de schenkster.
Deze artefacten zullen tentoon worden gesteld, waarvan enkele in de Commandeurswoning (ook bekend als de DC woning van Commewijne). Deze woning wordt op dit moment gerestaureerd.
Op donderdag 15 januari vindt de formele overdracht van de artefacten plaats in het Plantagehuis van het Openluchtmuseum.

[van GFC Nieuws, 13 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter