blog | werkgroep caraïbische letteren

Over Indiase kunst en hindostaanse gebruiken

Waar komt de term Hindoestaan eigenlijk vandaan? Zijn er strikte religieuze regels over hoe je een saree draagt? Wat is de overeenkomst tussen de Surinaamse dwerggeest Bakroe en een lokale boomgeest uit het diepe zuiden van India? Peter de Bruijn, consultant Asian Arts, wijst op 10 april a.s. in het Haagse Sarnámihuis op de relatie tussen Indiase kunst en de Hindostaanse gebruiken en cultuur.

In deze lezing zal Peter de Bruijn diverse (Surinaams) Hindoestaanse gebruiken en culturele verschijningen verklaren aan de hand van oude Indiase kunst. Tijdens de lezing wordt duidelijk hoe de metalen godsbeelden worden gemaakt die in bijna ieder Hindoestaans huishouden te vinden zijn. Uiteraard komen de meest bekende afbeeldingen uit de hindoestaanse kunst aan bod, maar tijdens deze lezing maakt u ook kennis met specifiek hindoestaanse en Indiase kunstuitingen die minder bekend zijn. In verband met deze lezing zal een aantal oude Indiase kunstvoorwerpen in het Sarnamihuis geëxposeerd worden van 100 tot 1000 jaar oud. Aan het einde van de lezing bestaat de mogelijkheid om uw eigen meegebrachte kunstvoorwerpen uit India te laten taxeren.

Peter de Bruijn studeerde en werkte aan het Instituut Kern van de Universiteit Leiden en op de Indiase afdeling van het British Museum in London. Het Instituut Kern is één van de meest vooraanstaande expertise centra in Europa op het gebied van de talen, kunst en culturen van Zuid Azië en het Himalayagebied. Hij is een specialist op het gebied van Hindoeïstische en Boeddhistische kunst en deed veel veldonderzoek in India, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Cambodja en Maleisië naar de relatie tussen de oude kunst uit India en kunstvormen elders in de wereld. Peter de Bruijn is als taxateur en expert lid verbonden aan het Fine Art Research, Art Expert Inc in Florida en Asian Arts Consultancy in Rotterdam.

Peter de Bruijn, consultant Asian Arts, zoekt de interactie met het publiek en toont ook een korte film.

Datum: 10 april 2011
Aanvang 15:00 u
Toegang 3 euro (vrienden van het Sarnámihuis en studenten 2 euro)
Locatie: Sarnámihuis, Brouwersgracht 2, 2512 ER Den Haag

on 27.02.2011 at 23:54
Tags: / /

1 comment to “Over Indiase kunst en hindostaanse gebruiken”

  • Gedag, om maar met de deur in huis te vallen: ik ben in het bezit van een heft van een besnijdenismes. Het heft stelt een Hindu-priester voor met een baby op zijn handen. Het stamt waarschijnlijk uit Noord-India in de 13e eeuw. In die tijd werd door vooraanstaande Hindoe-geleerden schriftelijk gewaarschuwd tegen dee invloed van de Islam op Hindu-gebruiken en tegen het overnemen door Hindu’s van o.a. de besnijdenis. Bovendien verdwenen de Hindu’s eind 13e eeuw uit Noord-India. Het heft is gesmeed uit messing.. Ik kan via dit bericht geen foto’s sturen. Als U mij terugmailt via mijn email zend ik U gaarne de foto’s. Mijn email is: BPebbers@gmail.com Met vriendelijke groet, drs. Ben Ebbers. Mijn mobiele nummer is 06-253 40 248.(NB: ik heb mijn mobiel zelden bij me, maar ‘s avonds ben ik meestal thuis.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter