blog | werkgroep caraïbische letteren

Over de literaire kosmopoliet Albert Helman in de Haagse Schouwburg

Op zondag 18 december 2016 vindt in de Haagse schouwburg de wintereditie plaats van het programma de ‘Literaire Brunch’. Deze aflevering gaat over de in Paramaribo geboren Lou Lichtveld (1903-1996), beter bekend onder zijn pseudoniem Albert Helman.

huwelijk-lou-en-lenie-met-fietje-20-juli-1927

Het huwelijk van Lou Lichtveld (Albert Helman) met Lenie Mengelberg, in Bilthoven, 20 juli 1927. Links Lou’s zusje Fetje in kotomisi. Uit het Familie-album van de Lichtvelds.

Hoofdspreker is biograaf Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren. Michiel van Kempen publiceerde onlangs bij uitgeverij In de Knipscheer de biografie Rusteloos en overal over het boeiende leven van deze eerste belangrijke West-Indische schrijver, auteur van onder andere Mijn aap schreit (1928), De stille plantage (1931) en Het eind van de kaart (1980). Helman heeft niet alleen een groot veel bekroond literair oeuvre voorgebracht. Op zijn eigen naam, Lou lichtveld, staat ook een serie hooggeprezen muzikale composities. Hij schreef onder andere de muziek bij de film Regen van Joris Ivens (1929). Een renaisssanceman noemde hij zichzelf wel, en met recht. Behalve componist en schrijver was hij diplomaat in Latijns-Amerika, journalist en politicus. Hij schreef essays over film en geschiedenis en vocht mee in de Spaanse burgeroorlof. In 1949-1950 was hij minister van Onderwijs en Volksgezondheid in Suriname.

 

Bij de lezing van biograaf Van Kempen leest de Surinaams-Nederlandse acteur Felix Burleson fragmenten uit Helmans literaire werk. Heleen Vlietstra zingt twee liederen van zijn hand. Ze wordt begeleid door de pianist Guus Westdorp. Verder zijn er beeld- en geluidsopnames van Helman te zien en horen. Het programma wordt gepresenteerd door de auteur Christien Kok.

 

literaire-brunch

De Literaire Brunch vindt elke drie maanden plaats in de Paul Steenbergenfoyer van de schouwburg. In de pauze is er een brunch met luxebroodjes, wraps, zoetigheden, koffie & thee. Het is een productie van Annelies van der Bie, Ellen Fernhout, Anita Gundlach en Christien Kok in samenwerking met de Koninklijke Schouwburg. In het programma staat altijd een overleden Nederlandstalige auteur centraal. Reserveren is noodzakelijk vanwege de brunch. Dit kan via de kassa van de Koninklijke Schouwburg tel. 0900-345678 of www.ks.nl (klik hier)
Tijd: 11.00 u. – 13.15 u.
Locatie: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, Den Haag; entree: € 17,50 incl. brunch Koninklijke Schouwburg

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter