blog | werkgroep caraïbische letteren

Oud-strijders willen oorlogsgeschiedenis vervat in boekvorm

door Fariel Menso

Paramaribo – De Federatie van Oud-strijders en Ex- militairen wil de internationale oorlogsgeschiedenis vastleggen in boekvorm. Dat heeft voorzitter Fred van Russel bekendgemaakt tijdens de herdenking van gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De 71ste herdenking is gisteren door het ministerie van Defensie gehouden bij het monument der Gevallenen aan de Waterkant.

 

federatie van oud-strijders

De Federatie van Oud-strijders en Ex- militairen wil de internationale oorlogsgeschiedenis vastleggen in boekvorm. Foto: Jason Leysner

Met het in vervulling brengen van de wens van de oud-strijders zal de rol die Suriname heeft gehad in de Tweede Wereldoorlog moeten voortleven. “Het is speciaal voor de jeugd. Het is gebleken dat de jeugd feitelijk niks weet over de bijdrage van Suriname”, aldus de 87-jarige oud-strijder.

Het boek over Suriname en de Tweede Wereldoorlog zal uiterlijk volgend jaar bij de dodenherdenking af zijn. Het zal speciaal bestemd zijn voor jongeren van de basisscholen en het Voortgezet Onderwijs Junioren. “Er is al een schrijver (Jules Rijssen) benaderd. Dit boek zal ook gelden voor de geschiedenis van Nederland.” Hij hoopt dat de Nederlandse Ambassade het verzoek om het project financieel te ondersteunen zal inwilligen.

Van Russel zegt dat de jeugd in Nederland nauw betrokken wordt bij de voorbereiding van de herdenkingsdienst. Er vinden veteranenbezoeken plaats om de jeugd over hun ervaring te vertellen. “Er worden ook boeken geschreven, maar daarin wordt geen woord gerept over de Surinaamse bijdrage. Heldendaden van uit Suriname afkomstige militairen worden dood verzwegen.”

De Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen is twee jaar terug, met financiële ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Defensie gestart met educatieve dagtochten. Daarbij worden de oorlogsverhalen overgebracht aan jongeren. “Wij gaan dat niet heel lang meer kunnen doen. Onze generatie oud-strijders sterft uit.”

[uit de Ware Tijd, 05/05/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter