blog | werkgroep caraïbische letteren

Ososma: solo-expositie van Charl Landvreugd

Een grootschalige installatie in een leegstaand kantoorgebouw door beeldend kunstenaar Charl Landvreugd. De installatie is gebaseerd op de Tembe (traditioneel houtsnijwerk- en schilderwerk van de Marrons in Suriname). Wat kun je verwachten? Een sensorische ervaring waarbij de zintuigen van bezoekers geprikkeld en gevoed worden.

Ososma: betekent zoiets als ‘huisvriend’. Dat is iemand die een biertje bij jou uit de koelkast pakt. Iemand die je helpt je kinderen mee op te voeden. Eten voor je meebrengt, je geld geeft, die je tante of oom blijft noemen ook als je ouders ruzie met hem of haar heeft. Een echte goede Nederlandse vertaling is er niet, maar Ososma geeft aan dat de relatie intiem en oprecht is. Met Ososma bouw je je fundament van je huis.

De presentatie als geheel is een gelaagd zelfportret van Landvreugd waarin hij kritisch terugblikt op zijn wordingsproces als kunstenaar en reflecteert op waar hij nu staat. De afmeting van het werk is 25 meter breed bij 15 meter lang en bijna 5 meter hoog. De bezoekers zien een labyrinth waarin zij kunnen verdwalen. De Tembe is een monumentaal werk dat tegelijkertijd de drager is van ander (bestaand en nieuw) werk van de kunstenaar. Daarmee is Movt. Nr.10: Ososma een kunstwerk én tentoonstelling in één. Inhoudelijk geeft het een context voor het vaste thema uit het werk van Landvreugd: een reflectie op de culturele hybriditeit die zo kenmerkend is voor deze tijd.

Ososma is de eerste in een reeks solotentoonstellingen die CBK Zuidoost op locatie programmeert. Met deze reeks willen we inhoud ontwikkelen die in het museale circuit nog niet of met weinig aandacht wordt gebracht. Inhoud die de interculturele samenleving van Nederland reflecteert en uitdaagt.

Grand opening: vrijdag 25 oktober, 17 tot 20 uur
Met: Remy Jungerman
Openingsperformance
Hullenbergweg 1, Amsterdam (tov IKEA)
Bereikbaarheid: check website cbkzuidoost.nl
Te zien t/m 13 december
Openingstijden: do t/m zondag van 12 tot 19 uur

EXTRA ACTIVITEITEN:
* Black Achievement Month: zaterdag 26 oktober, 12:30 tot 14 uur:  Guided Tour & Meet & Greet met Charl Landvreugd
Aanmelden bij Sharda Balgobind: s.balgobind@cbkzuidoost.nl
* Museumnacht Amsterdam zaterdag 2 november, 19-20 uur: Guided Tour & Meet & Greet met Charl Landvreugd
* ART AMSTERDAM, vrijdag 22 november, 11-12:30 uur
Guided Tour & Meet & Greet met Charl Landvreugd (vertrekpunt Anton de Komplein 120)
Aanmelden bij Sharda Balgobind: s.balgobind@cbkzuidoost.nl


VOLG OSOSMA OP:
https://www.facebook.com/Ososma_-100922767964819/
https://www.instagram.com/_ososma_/


Amsterdam, 20 oktober 2019
—————————————————————————–
CBK Zuidoost presenteert meer dan 30 jaar actuele beeldende kunst met interculturele accenten.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter