blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Oratorium Canciò mistica van Lou Lichtveld herontdekt en uitgegeven

In 1929 schreef Lou Lichtveld (als schrijver bekend onder de naam Albert Helman) een groot oratorium, Canciò mistica, op teksten van Juan de Yepes, ofwel Fray Juan de la Cruz (1542-1591). Hij gebruikte daarvoor de Franse vertaling van René-Louis Doyon, L’âme et son époux divin, uitgegeven onder de titel Canciones door uitgeverij La Connaissance in Parijs in 1920. Lichtveld voltooide het handschrift op 23 juli 1929. Het is een werk voor sopraan, bariton, gemengd koor en groot orkest.

 

Jarenlang werd verondersteld dat het handschrift was verdwenen bij de catastrofes die de bezittingen van Lichtveld troffen toen hij gedurende de Spaanse Burgeroorlog nabij Barcelona woonde. Maar het werk bleek in het bezit te zijn van de Franse dirigent Walther Straram, en later van diens familie. Straram heeft het werk overigens nooit met zijn orkest uitgevoerd, het wacht nog op zijn wereldpremière.
Een aantal jaren geleden werd het handschrift aangeboden op een Franse veiling, maar het vond toen geen koper. Nu is het aangekocht door de Duitse musicoloog Tobias Broeker. Hij heeft het gehele werk in korte tijd omgezet in ‘drukvorm’ op zijn site met onuitgegeven muziek. Het werk is daar – met toestemming van de erven-Lichtveld – gratis te downloaden, en er is daar ook een computer-gegenereerde versie van een stukje van de muziek te beluisteren.

Het is te hopen dat een muziekgezelschap zich nog eens aan de première van dit stuk zal wagen.

Klik hier voor de site van Tobias Broeker, het werk in pdf en het muziekvoorbeeld.

De openingspagina van de Canciò mistica van Lou Lichtveld

MvK

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter