blog | werkgroep caraïbische letteren

Opuntia curassavica / kattendrol

door Carel de Haseth

In mijn jeugd vertelde mijn vader een bijzonder verhaal over deze cactus. Als kleine jongen liep hij in de mondi en kwam hij een ‘Nederlandse professsor’ tegen, die hier onderzoek deed naar planten. Hij riep mijn vader en vroeg hem hoe de cactus heette.

Opuntia curassavica / kattendrol – foto Carel de Haseth

Mijn vader vertelde ons: “Ik zei hem dat ik het niet wist. Het was een oudere man, dus als kleine jongen dorst – mijn vader gebruikte dorst in plaats van durfde – ik hem niet te zeggen: ‘Ja meneer, dat is een kaka di pushi‘ [een kattendrol].” Vanwege dit verhaal heb ik altijd een zwak gehad voor deze plant. Het is niet een plant die je overal tegen komt.

Blijkbaar is de enige foto van een bloem destijds door frater Arnoldo gemaakt in zwart-wit. Dus ik keek steeds of er ergens een bloem aan de cactus zat. Ze groeien soms in veldjes, maar nooit vond ik een bloem. Wanneer ik ook maar een kans kreeg reed ik even langs een vindplaats op Cas Abou, maar steeds weer tevergeefs. Uiteindelijk heb ik een stekje mee naar huis genomen, inmiddels ook alweer een paar jaar terug. En ook thuis zat er nooit een bloem aan.

Opuntia curassavica / kattendrol – foto Carel de Haseth

Maar gisteren ontdekte ik twee knopjes. Eentje was verdroogd, de ander nog in de knop. En vanochtend werd mijn geduld na jaren beloond! Volgens de zakflora heeft de Opuntia curassavica als lokale namen sumpiña of tuna di kolebra (Aruba) yùfrou, kalibru, librá, pupu di pushi en (inderdaad): kaka di pushi. Ik houd het uit eerbied voor mijn vader op die laatste naam!

Curaçao, 4 juni 2020.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter