blog | werkgroep caraïbische letteren

Opstand plantage Zorg en Hoop

Op 23 september 1884 legden Brits-Indische contractarbeiders in Suriname het werk neer op plantage Zorg en Hoop. Ook op deze plantage protesteerden ze tegen de arbeidsomstandigheden, zoals dat eerder deze maand, op 2 september, op plantage Zoelen het geval was.

Toen werd geprotesteerd tegen de zware werktaken en legden de contractanten het werk massaal neer. De verantwoordelijke districtscommissaris ging niet in op de eisen, waarop hij en de militairen die hem begeleidden door de contractarbeiders werden aangevallen en mishandeld. Hierop werden de coolie-lines op Zoelen omsingeld en werden 19 contractarbeiders gearresteerd en weggevoerd. Maar op Zorg en Hoop leidde de opstand leidde tot een grote confrontatie tussen de contractarbeiders en militairen. Het gevolg was dat er 7 doden te betreuren waren en er vielen vele gewonden. 14 opstandelingen werden opgesloten. Dit was tot dan toe de bloedigste opstand na de aanvang van de immigratie van de Brits-Indische contractarbeiders in 1873 in Suriname.

on 23.09.2020 at 14:19
Tags: /

1 comment to “Opstand plantage Zorg en Hoop”

  • Misschien goed om te vermelden dat één van de doden op Zorg en Hoop de 24-jarige moeder Janey Tetary was. Zij werd op 26 september 1884 van dichtbij doodgeschoten.
    Op 24 september 2017 werd er een standbeeld van haar onthuld, op de hoek van de Grote Combéweg en de Henck Arronstraat en in de schaduw van het Presidentieel Paleis. Het werk is van de Surinaamse kunstenaar George Ramjijwansingh. Bron: Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed. blz. 98-100

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter