blog | werkgroep caraïbische letteren

Oproep Herdenking slavernijverleden: draag zwart op 1 juli

Een aantal zwarte organisaties heeft een oproep gedaan om op 1 juli in het zwart gekleed te gaan als protest tegen de manier waarop Nederland omgaat met haar slavernijverleden. In een verklaring stellen zij: Nederland weigert tot de dag van vandaag om volledig verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden in het verleden en dat werkt door in het heden. In de Sinterklaastijd wordt in de vorm van Zwarte Piet een karikatuur van de zwarte mens opgevoerd en het denigrerende woord ‘neger’ dat werd gebruikt om zwarte mensen als slaven aan te duiden, wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. De voet- en hand fysieke kettingen zijn gebroken; nu de mentale kettingen nog.

 

Bewust herdenken
De verklaring vervolgt: Jaarlijks wordt op 1 juli het slavernijverleden op vele plekken in het land herdacht. Voor velen is het een feestdag en zo wordt het ook door de gemeente Amsterdam en het NiNsee gebracht. In onze ogen doen wij de strijd en leed van de tot slaaf gemaakten geen recht als wij oneerbiedig met hun nalatenschap omgaan. Wij kunnen niet op hetzelfde moment rouwen, herdenken én feest vieren. We kunnen geen verleden herdenken waarvan wij als samenleving weinig tot geen kennis hebben. Omdat de slavernij en het koloniale verleden niet of nauwelijks behandeld worden in het onderwijs, ontbreekt het in onze samenleving nog steeds aan kennis en empathie.

 

Draag zwart op 1 juli
Om ons ongenoegen te uiten over het gebrek aan erkenning, empathie en kennis, roepen wij alle Nederlanders op om zwart te dragen op dinsdag 1 juli 2014. Draag zwart op je werk, als je naar school gaat, de kinderen op school afzet of boodschappen doet. Ga je naar het Oosterpark in Amsterdam, waar jaarlijks op deze dag duizenden mensen bij elkaar komen om feest te vieren, kom dan ook in zwarte kleding. Onze voorouders verdienen eerbied, Nederlandse kinderen verdienen een betere toekomst en tenslotte, Nederland verdient beter.

De verklaring is ondertekend door: Ondertekening door: Stichting Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet, New Urban Collective, Vereniging Opo Kondreman, Free Your Mind, Mad Mothers, Zwarte Piet is Racisme, Soul Rebel Movement, Stichting Eer en Herstel, Kick Out Zwarte Piet, The Black Coalition, BlackPowerMent, Hotshots Events.

 

1 comment to “Oproep Herdenking slavernijverleden: draag zwart op 1 juli”

  • Het Nederlandse woord neger heeft geen kleinerende of minachtende bijbetekenis. Waarschijnlijk is die misvatting ontstaan doordat het Engelse negro en het Franse nègre die van ouds wèl hebben.
    Ik wordt in deze overtuiging gesterkt tijdens enkele verblijven in Suriname, waar de ‘zwarte’ inwoners het woord ongegeneerd op zichzelf toepassen. En aangezien ik wars ben van ‘politieke correctheid’ laat ik mij het woord neger niet ontnemen. Ook weiger ik de politiek-correcte term zwart voor een neger of negerin te gebruiken, en wel om twee redenen. Allereerst omdat hij niet nauwkeurig is. De huidskleur van negers varieert van chocoladebruin tot aardappelgeel maar is nooit zwart. En natuurlijk is de huidskleur maar een oppervlakkig en relatief onbelangrijk aspect van het neger-zijn. Verder heeft juist het Nederlandse woord zwart een negatieve connotatie. Zwartkijken, zwart geld, een zwarte dag, de Zwarte Dood. Daarmee wil ik mijn kleurlinglandgenoten en hun achterneven in Afrika niet associëren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter