Opening tentoonstelling Kevin Osepa & Hannes Wallrafen
Bij deze de uitnodiging in pdf voor de opening van de duofototentoonstelling M’a wak un rosea, m’a skucha un lus (I Saw a Breath, I Heard a Light) op 25 april 2024 aanstaande, van fotografen Kevin Osepa en Hannes Wallrafen.
De opening vindt plaats op twee locaties: om 16 uur op het plein voor de ingang van station Bijlmer ArenA en om 17 uur bij CBK Zuidoost op het Anton de Komplein. Meer info over de tentoonstelling en het openingsprogramma staat in de uitnodiging.
Fototentoonstelling De Mix Nederland met Hannes Wallrafen (1951) & Kevin Osepa (1994). Een duo tentoonstelling voor station Amsterdam Bijlmer ArenA en in CBK zuidoost Amsterdam.
Vanaf 25 april is de tentoonstelling De Mix Nederland M’a wak un rosea, m’a skucha un lus te zien: een installatie van Kevin Osepa (1994, Willemstad, Curaçao) en werk uit het archief van fotograaf Hannes Wallrafen (1951, Mönchengladbach, Duitsland).
Rond de tentoonstelling worden publieke evenementen gehouden. Zo is er op 11 mei een Kunstcafé waarin beide kunstenaars praten over hun kunstpraktijk. En tijdens Amsterdam Art Week is er op 1 juni een performance van Kevin Osepa en op 2 juni een workshop voor kinderen door Hannes Wallfrafen.
Meer informatie volgt en kun je vinden op deze pagina.
Kevin Osepa is geïnspireerd door hoe Wallrafen verhalen van mensen omtovert naar beeld. Ook Osepa werkt op de grens tussen realiteit, verbeelding, tijd en spiritualiteit die verweven is in het alledaagse leven. De jonge kunstenaar maakte de laatste jaren naam met indrukwekkende beelden waarin de zoektocht naar zijn identiteit(en) wordt gedragen en verbeeld door motieven uit de Curaçaose werkelijkheid.
Onzichtbare perspectieven van Curaçao
Verhalen vertellen met een link naar herinneringen, geschiedenis, cultuur en identiteit verbindt het werk van deze twee kunstenaars. Een gemeenschappelijke bron vonden zij in de geluidsfragmenten die Wallrafen opnam in Curaçao in het jaar dat hij blind werd. Deze vormen het uitgangspunt voor het nieuwe werk van Osepa. Hij neemt de geluiden van 2004 mee naar het eiland en gaat op zoek naar een nieuwe kijk op de culturele identiteit daar, door de geluiden te delen en gesprekken te voeren met mensen die vaak onzichtbare perspectieven hebben. Perspectieven die ondervertegenwoordigd zijn binnen de gemeenschap. De persoonlijke anekdotes vertaalt hij naar kunst. Geluid blijkt de aanjager van herinneringen van de Curaçaose gemeenschap, die in een gelaagde installatie met foto’s, films en geluid zichtbaar worden gemaakt.
Hannes Wallrafen speelt een belangrijke rol in de Nederlandse fotogeschiedenis door zijn bijdrage aan veranderingen binnen de de documentaire fotografie. In de jaren zeventig en tachtig werkte hij als een klassiek sociaal fotograaf; in de late jaren tachtig ontwikkelde hij zich tot regisseur van beelden met een vaak magische inslag. Van het afbeelden van gebeurtenissen ging hij over tot het verbeelden ervan. Het beslissende moment werd niet simpelweg vastgelegd maar weloverwogen gecreëerd. De beelden waren geen ‘fictieve droomplaatjes’ maar zorgvuldig opgebouwde ensceneringen. Soms het gevolg van een opdracht, soms geïnspireerd door literatuur en vaak drager van impliciet commentaar op wereldgebeurtenissen. In het voorjaar van 2004 werd Wallrafen door een erfelijke ziekte nagenoeg blind. Sindsdien ontdekt hij de wereld van het geluid.
M’a wak un rosea, m’a skucha un lus is de Noord-Hollandse en tiende editie in een serie van twaalf tentoonstellingen van De Mix Nederland. Bij iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie door de hedendaagse Nederlandse fotografen. Een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en CBK zuidoost Amsterdam. Met de twee tentoonstellingslocaties: CBK zuidoost Amsterdam en NS station Amsterdam Bijlmer ArenA.
De Mix Nederland M’a wak un rosea, m’a skucha un lus is vanaf 25 april t/m 30 juni 2024 te zien in CBK Zuidoost Amsterdam en op het plein voor NS-station Amsterdam Bijlmer ArenA.
Tijdens Amsterdam Art Week (30 mei t/m 2 juni 2024) organiseert CBK Zuidoost een publiek programma in het kader van deze tentoonstelling. Meer informatie volgt.
De Mix Nederland wordt ondersteund door het NS, ProRail, CBK zuidoost, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, AFK, gemeente Amsterdam en stichting Hartenfonds.