blog | werkgroep caraïbische letteren

Opening Expositie Brian Elstak in WG Kunst op zaterdag 9 september

WG Kunst in Amsterdam presenteert in het kader van de Kinderboekenweek de tentoonstelling Bij Brian Thuis, geïnspireerd op het thema van de Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis’. Een tentoonstelling rond Brian Elstak en zijn kunstenaarsfamilie.

Achter je voordeur, daar woon je. Maar ook je hoofd is een soort huis: daarbinnen kun je na een lange dag lekker op de bank ploffen, helemaal jezelf zijn en doen wat je maar wilt. Voor Brian Elstak is thuis de plek waar vrienden op visite komen, waar verhalen worden verteld. Zijn gedachtewereld is dan ook het uitgangspunt voor deze tentoonstelling.
Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator, schilder en kinderboekschrijver. Als bruggenbouwer brengt hij graag disciplines samen – in zijn eigen werk, maar ook met de mensen om zich heen. Vijf kunstenaarsvrienden komen op bezoek: de tekenaars Hedy Tjin, Floor de Goede en Pris Roos, zoon en knuffelmaker Cassèl Elstak en schrijver Zindzi Zevenbergen.
De tentoonstelling draait grotendeels om ‘A Black Girl in Space’: een afro futuristisch verhaal-in-wording, waarin Elstak vertelt over een meisje dat vanuit de ruimte de planeet aarde wil bezoeken, omdat ze voelt dat ze daar thuishoort. Maar ook de figuren uit de spannende kinderboekentrilogie van Elstak (Tori, Trobi en Lobi) vertoeven in zijn belevingswereld.
Alle kunstenaars maken voor deze tentoonstelling nieuw werk, geïnspireerd op deze verhalen. Zindzi Zevenbergen schrijft een muurgedicht. Van Brian Elstak, Hedy Tjin en Floor de Goede zijn illustraties in ieders eigen stijl te verwachten. Pris Roos maakt een grote schildering op karton. Cassèl Elstak presenteert handgemaakte personages uit de boeken van zijn vader.

Als je de zaal binnenkomt, zal het lijken alsof je een huiskamer binnenstapt. Een kleurrijke, bijzondere ruimte waar van alles te zien en te beleven is. Waarvan je zin krijgt om je jas op te hangen en je schoenen uit te doen. De ideeënwereld van Elstak, met wortels in hiphop, (straat)kunst, comics en tv-series, vormt de verbindende factor tussen de verschillende kunstenaars en maken de tentoonstelling tot een eenheid. Een opvallende, veelkleurige omgeving die behalve herkenbaarheid en vertrouwdheid ook ruimte voor nieuwe ontdekkingen en fantasieën bevat.

Het kinderboekenweekproject van WG Kunst is een twee maanden durende tentoonstelling in het najaar, waarbinnen een groot aantal workshops voor schoolklassen worden gegeven.

Opening: zaterdag 9 september 2023 van 17.00-19.00 uur
Tentoonstellingsperiode 9 september t/m 5 november 2023

WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter