blog | werkgroep caraïbische letteren

Open lezing: Paul Faber – Moderne Surinaamse kunst in wording, 1945-1980

Op vrijdag 14 april geeft kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker en publicist Paul Faber een lezing over de moderne Surinaamse kunst in wording, 1945-1980.

 

Jules Chin A Foeng – Opening (1968)

 

Hoewel er al eerder kunstenaars in Suriname actief waren, begint pas na de Tweede Wereldoorlog zich een serieuze moderne kunst te ontwikkelen in Suriname. De eerste generatie volgt eerst in Nederland kunstvakonderwijs, en zet zich na terugkeer in om een Surinaamse opleiding van de grond te krijgen. Tegelijkertijd vindt een artistieke zoektocht plaats naar het eigene: wat is Surinaamse kunst eigenlijk of wat zou die moeten zijn? En kan dat wel? Dit alles speelt zich af tijdens de sociaal-politieke beweging naar de onafhankelijkheid en de eerste woelige jaren daarna.

Kunsthistoricus Paul Faber bouwt dit verhaal op rond twee kunstenaars die in dit proces een belangrijke rol hebben gespeeld: Stuart Robles de Medina (1930-2006) en Jules Chin A Foeng (1944– 1983). Over de laatste schreef Faber een monografie in 2015. Zijn monografie over Robles de Medina wordt verwacht in 2018.

Paul Faber heeft meerdere boeken over dit onderwerp geschreven, te vinden op zijn website.

De leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren van de Universiteit van Amsterdam (prof. dr. Michiel van Kempen) en Framer Framed organiseren in maart/april 2017 een reeks open lezingen. In deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de invloed van het kolonialisme en Nederlands imperialisme op (de relatie tussen) literatuur en beeldende kunst in de voormalige Nederlandse koloniën. De lezingen vinden plaats in de Framer Framed expositieruimte en zijn gratis te bezoeken (zie hieronder voor het overzicht van aankomende lezingen).

Datum: vrijdag 14 april 2017
Locatie: Framer Framed (Tolhuistuin, vlak over het IJ met het pontje in Amsterdam)
Tijd: 18:00 – 20:00
Taal: Nederlands
Entree: Gratis, maar meld je bij voorkeur aan via reserveren@framerframed.nl

SAVE THE DATE: aankomende lezingen in deze serie:

Dinsdag 11 April: Sara Blokland – About the Srefidensi project, photo archives and memory & identity in her work [EN]
Vrijdag 14 April: Paul Faber – Moderne kunst in het Caraïbisch gebied [NL]
Nieuw: Woensdag 19 April — Iwan Sewandono, on Indonesian painters in the 20th century [EN]
Vrijdag 21 April: Ellen de Vries – Nola Hatterman & de kunst in Suriname [NL]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter