blog | werkgroep caraïbische letteren

Opbouwwerk in Curaçao

door Raymond van den Boogaard

Met meer moederliefde zou het heel anders zijn, vermoedt Joseph Hart, de 75-jarige romanschrijver, die iedereen hier vanavond ‘Jopi’ noemt. Zijn jongste roman, Kruispunt, is de eerste die hij in het Nederlands schreef, in plaats van in het Engels.

Kruispunt , zegt hij, is een psychologische thriller over twee jongens van Curaçao die naar Nederland gaan – de een om te studeren, de ander omdat de grond hem te heet wordt onder de voeten. De crimineel, Frensel, lijdt aan een permanent minderwaardigheidsgevoel en raakt in de ban van een zekere Macho Nato, een Curaçaose politicus die Nederland haat en een radicale breuk met de vroegere koloniale macht voorstaat.
Wijdvertakt is de intrige van de roman, die als hoogtepunt een internationaal opschudding verwekkende gijzeling heeft: politiek, beschaafde erotiek, zedenschets. Maar de bedoeling van Jopi Hart is niet uitsluitend om de lezer te onderhouden, blijkt als hij in het congrescentrum van de Gemeente Amsterdam een voordracht houdt op uitnodiging van de Vereniging Antilliaans Netwerk. […]

Lees de column van Raymond van den Boogaard in pdf Opbouwwerk in Curaçao _ NRC Digitale editie _ NRC Handelsblad.18.09.2015 en neem een abonnement op NRCHandelsblad.

[…]

Is die Macho Nato wellicht geënt op de in 2013 vermoorde Helmin Wiels, die ook niets van Nederlandse invloed moest hebben? Wat weet ik schandelijk weinig van Curaçao, terwijl ze er in het Nederlands romans schrijven.

Ontleend aan NRCHandelsblad, 18 september 2015.

on 18.09.2015 at 18:11
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter