blog | werkgroep caraïbische letteren

Op weg naar zelfstandigheid: De Leeuwenfamilie

In het kader van de VN Decade for people of African Descent zijn er 18 projectvoorstellen genomineerd oor de Nederlandse Decade Innovation Award. Daarop kan iedereen stemmen op internet. Die met de meeste stemmen krijgt 12.500 euro om het project uit te voeren. En dan is er ook nog een juryprijs voor hetzelfde bedrag. Het project De Leeuwenfamilie is bedoeld om 7 Afro-Nederlandse jongeren die aan het begin van hun carrière staan een jaar lang te laten begeleiden door een witte en een zwarte Nederlander die al een carrière hebben. Hun ervaring/wijsheid en hun sociale netwerk moet de jongeren stevig op weg helpen. Dus 7 jongeren krijgen ieder een eigen paar leeuwenouders. De bedoeling is dat dit model door anderen op den duur wordt overgenomen, zodat er een sneeuwbal-effect gaat ontstaan. Het voorstel is ingediend door Alex van Stipriaan Luiscius, hoogleraar aan de Erasmusuniversiteit.

Samenvatting:
Leeuwen staan voor kracht, trots en wijsheid, leven in groepsverband en beschermen en begeleiden hun welpen op weg naar zelfstandigheid. Dit project wil zulke leeuwenfamilies creëren. Zeven duo’s van een maatschappelijk geslaagde zwarte en witte Nederlander helpen 7 Afro-Nederlandse jongeren op weg naar zelfstandigheid. Het gevormde duo ‘adopteert’ de jongere met als doel hem/haar te adviseren en te steunen met de eigen kracht, wijsheid, levens- en werkervaring, enthousiasme en een relevant netwerk. Gedrieën stellen ze elkaar vragen, vertellen over hun leven en achtergrond. De jongere krijgt behalve twee rolmodellen, een bredere, diepere en snellere toegang tot een duurzame en gewenste toekomst. De ouderen krijgen beter inzicht in elkaars werkveld en netwerk en in de leefwereld van de jongeren. Allen leren wat een zwart-witte samenwerking kan opleveren en hoe je kunt omgaan met historisch gegroeide obstakels en pijn.
De beoogde toekomst kan in eerste instantie bestaan uit (ander) werk vinden en in dat veld een pad uitstippelen, óf uit een goede (vervolg)opleiding en van daaruit een potentieel werkveld met loopbaan uitstippelen, óf uit het starten van een onderneming en daar de groeimogelijkheden van uitstippelen. Iedere jongere krijgt duizend euro om op een of andere manier in zichzelf te investeren. Alle andere benodigde financiën moet hij/zij zelf zien te regelen. De twee ‘leeuwenouders’ steunen hem/haar door dik en dun, behalve met geld. Geld kan namelijk de relatie verstoren en geeft (meer) ongelijkheid.
Zij gaan een contract aan voor ongeveer tien maanden maar met de bedoeling ook daarna elkaar niet los te laten. De jongeren beloven na maximaal vijf jaar zelf een jongere te adopteren.

 

 

Er kan hier gestemd worden door wie dit project wil ondersteunen.

 

on 14.04.2017 at 13:22
Tags:

1 comment to “Op weg naar zelfstandigheid: De Leeuwenfamilie”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter