blog | werkgroep caraïbische letteren

“Op voet van gelijkwaardigheid de gemeenschappelijke belangen verzorgen”

Een opdracht uit 1954 en haar werkelijkheid anno 2014

door Arjen van Rijn

Vandaag  [15 december]  is het precies 60 jaar geleden dat koningin Juliana in de Ridderzaal, in aanwezigheid van de minister-presidenten van Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederland, en natuurlijk ook van Dóktor Da Costa Gomez, die op de eerste rij zat, het Statuut ondertekende.

images (1)

In de Ridderzaal, 15 december 1954 – rechts, op de voorste rij, mr. dr. M. da Costa Gomez; achter hem mr. drs. N. (Cola) Debrot, toentertijd gevolmachtigde minister van de Antillen in Nederland.

Op die dag werd het Koninkrijk der Nederlanden nieuwe stijl geboren. U kent de beelden van de plechtigheid. Het was een andere tijd, voor de meesten van ons geschiedenis. Het was anderhalf jaar voordat ik zelf geboren werd. We leven niet meer in hetzelfde Koninkrijk. De samenstelling is veranderd. Suriname is uitgetreden. De Nederlandse Antillen zijn opgehouden te bestaan. Nu zijn de landen … Lees de lezing die prof. mr. dr. Arjen van Rijn aan de University of Curaçao hield op 15 december 2014, hier in pdf: Lezing prof.mr.dr. Arjen van Rijn – UoC 15-12-2014

portret van Moises Frumencio da Costa Gomez - resized

Ets van Moises Frumencio da Costa Gomez; vervaardigd door Bert Kienjet; over Kienjets etsen klik door naar deze bijdrage.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter