blog | werkgroep caraïbische letteren

Op hol geslagen publiek bij try out Onder vrouwen over mannen

“It’s ladies night and the feeling’s right, ow yes it’s ladies night, ow what a nightŠ” weerklinkt door de luidsprekers bij het begin van het nieuwste muziektheater van Helen Kamperveen, Onder vrouwen over mannen. Het lied wordt gezongen door een live band, bestaande uit drie mannen en een zangeres. Je zou denken dat deze drie muzikanten de enige mannen in de zaal zijn, maar nee, er zijn nog behoorlijk veel andere mannen te spotten. De actrices komen het podium opgelopen en het publiek gaat al meteen uit zijn dak. Onder vrouwen over mannen vertelt, aan de hand van korte samenhangende scènes, de liefdes-, seks-, en relatieproblemen van drie jonge vrouwen. De actrices Marianne Cornet, Hilkia Lobman en Cher Spalburg kunnen rekenen op bulderend gelach van het publiek.

“Het publiek deed heel leuk mee en dat geeft je meer kracht en spirit om door te gaan. Soms krijg je het gevoel om mee te lachen, maar je moet in karakter blijven”, vertelt actrice Marianne Cornet. Regisseur Helen Kamperveen vond het een goede try-out, maar zegt dat het applaus en het gelach een nieuwe moeilijkheidsgraad is voor de actrices. “We hadden niet verwacht dat er de hele tijd gelachen zou worden. Daarover heb ik net met de actrices gesproken. Je kan niet bij elke lach gaan wachten, want dan duurt de voorstelling dubbel zo lang en dan is het ritme van het stuk weg”, meent Kamperveen.

De catchy one-liners en sappige dialogen zijn van de hand van Bodil de la Parra. Zij heeft het stuk helemaal herschreven, volgens het oorspronkelijke concept, nadat ze gesprekken had met tien Surinaamse vrouwen. “Ik ben hartstikke trots. Het is goed gespeeld en goed geregisseerd. Wanneer ik morgen ook kom kijken, ga ik helemaal achterin zitten om het publiek te zien. In Suriname reageert het publiek heviger dan in Nederland, met meer geluiden en arm- en beenbewegingen. Het is gewoon een feestje”, zegt de la Parra. De actrices zelf zijn ook tevreden over hun prestaties na de zware repetities. “In twee weken tijd moesten we heel het script uit het hoofd kennen, zodat we konden spelen, want we hadden niet zoveel tijd. We hebben iets minder dan anderhalve maand gerepeteerd. De scène met het liedje Stand by me heb ik vaak moeten oefenen. Ik zing het liedje gedeeltelijk vals en ik barst in tranen uit. Dat is echt moeilijk voor me omdat ik zangeres ben”, vertelt Cornet. Onder vrouwen over mannen heeft de twee komende weekends zes speeldata in On Stage Theater, maar alle tickets zijn reeds uitverkocht. Kamperveen verzekert dat er in mei en juni meer voorstellingen zullen komen. “Mensen willen tegenwoordig gewoon lachen he. Er valt veel te lachen tijdens de voorstelling en er zit veel herkenning in. Dat is een formule die altijd werkt”, aldus Kamperveen.

[uit De West, 8 april 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter