blog | werkgroep caraïbische letteren

Op bezoek in… Suriname

“Dit is een droom die uitkomt.” Karen Bos glundert als ze het boek Op bezoek in…. Suriname laat zien. Haar passie voor het land kent geen grenzen. Alles wat los en vast zit wil de IJsselsteinse weten over het voormalig ‘overzees gebiedsdeel’ van Nederland. Veel daarvan staat nu ook in haar boek.

De directeur van basisschool De Tandem raakte geïnteresseerd in het land toen ze in 1999 voor de PABO stage liep in een indianendorp in het binnenland. Sindsdien probeert ze elk jaar minstens één keer naar Suriname te gaan. In de tussentijd heeft ze er ook nog gewerkt als reisbegeleidster. Ze heeft er inmiddels vele vrienden gemaakt en probeert altijd weer om de kinderen en scholen in Suriname te helpen. “Elke keer als ik weer in Suriname ben wordt ik geconfronteerd met de erbarmelijke omstandigheden waarin de kinderen les krijgen. Vaak zijn er ook niet de juiste materialen aanwezig om goed les te kunnen geven.” Op de onderwijsbeurs in Utrecht kwam Karen vorig jaar in contact met uitgeverij KIT van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Zo is het balletje gaan rollen. “Het boek moest de aardrijkskunde, geschiedenis en cultuur van het land samenvatten voor kinderen in zowel Suriname als Nederland”, vertelt Karen. Nu, ruim een jaar later, is het boek klaar. Karen heeft voor het grootste gedeelte eigen foto’s gebruikt. “In de loop der jaren heb ik nogal wat foto’s gemaakt in Suriname. Het was ook een hels karwei om de juiste uit te zoeken voor het boek. Uiteindelijk, na veel contact met de uitgever zijn er 148 foto’s overgebleven.” Ze heeft twee goede doelen gekoppeld aan de verkoop van het boek. In de eerste plaats wil ze alle mensen die in het boek staan, ruim zestig kinderen en twintig volwassenen, een gratis exemplaar sturen. “Ze hebben zelf niet het geld om het boek te kopen, terwijl het voor hun heel belangrijk is omdat het de kennis over hun eigen land bevordert.” Daarnaast wil ze onderwijsbenodigdheden als krijt en schoolborden aanschaffen voor de Godo-Oloschool in Godo-Olo, in een afgelegen gebied in het binnenland. ”De school heeft gewoonweg te weinig middelen om op een fatsoenlijke manier les te kunnen geven. Daarbij komt nog eens dat het slachtoffer is geweest van de watersnoodramp in 2006.”
Op bezoek in… Suriname maakt deel uit van een Wereldreeks boeken over Zuid-Amerika. Het zijn informatieve en toegankelijke landenboeken voor kinderen van 9 tot 15 jaar. Alle delen zijn rijk geïllustreerd en doorspekt met anekdotes, weetjes en verhaaltjes

[overgenomen van deweekkrant.nl]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter