blog | werkgroep caraïbische letteren

Oorkonde voor William Man A Hing

Aan William Man A Hing, al sinds jaar en dag de actiefste publicist als het gaat om de geschiedenis en cultuur van de Surinaamse Chinezen, is in het kader van het Immigraties & Emancipatie Jubileumjaar 2023 een oorkonde uitgereikt door de Surinaamse president.

Man A Hing in 2019.

Man A Hing werd op 24 september 2023 de oorkonde uitgereikt in naam van de Surinaamse president, Chandrikapersad Santokhi, “als blijk van waardering voor uw bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en identiteit van het Surinaamse volk en de wederzijdse tolerantie en acceptatie van elkaar, ter bevordering van onze natievorming.”

Man A Hing werkte van 1966-1971 als jurist bij het ministerie van Financiën in Suriname. Hij werkte van 1968 tot 1971 als jurist bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Suriname in Nederland. Vanaf 1971 tot 1983 werkte hij in de advocatuur in Suriname, en van 1984 tot 2002 in Nederland. In 1979 maakte hij deel uit van de Surinaamse afvaardiging onder leiding van minister Venetiaan naar de Derde Carifesta in Havana, Cuba.

Man A Hing was lid van de Chinese associatie Kong Ngie Tong Sang in Paramaribo en is lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Chinese vereniging Benelux Hakka Tsung Tsin Association.

Voorts was hij redacteur van het tijdschrift Mamjo (uitgave van de Surinaamse Studenten Vereniging in Leiden, waartoe ook Rudi Kross en Pim de la Parra toe behoorden), redacteur van het surinamistische tijdschrift OSO en van het Surinaams-genealogische tijdschrift Wi Rutu (uitgave Stichting Surinaamse Genealogie). Hij fungeerde ook als uitgever van de dichter John Leefmans. Verder is hij aangesloten bij de Google-werkgroep “Netwerknaamkunde”.

William Man A Hing is de auteur van een vijftal boeken en van tientallen artikelen over de geschiedenis van Suriname, cultuur en naamkunde van de Surinaams-Chinese bevolkingsgroep, o.m. op deze blogspot.

Eerder ontving hij een Gedenkpenning van de Stichting Surinaamse Genealogie (SSG Kring) en werd hij benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster van Suriname. 

3 comments to “Oorkonde voor William Man A Hing”

 • Laat …maar zeer terecht! Een opvolger zal moeilijk te vinden zijn.

 • Van harte gefeliciteerd William!
  Eindelijk is het ervan gekomen! Meer dan terecht!
  Het werd echt tijd!
  Erkenning voor het vele werk dat je research heeft gekost.
  Dit heb je dubbel en dwars verdiend!! Maar vooral dat je het met ons en ons nageslacht hebt willen delen!
  Dank dank dank!

 • Dubbel en dwars verdiend.

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter