blog | werkgroep caraïbische letteren

Ook Suriname kan last krijgen van de vulkaanuitbarsting

De vulkaanuitbarsting op St.Vincent & the Grenadines kan mogelijk impact hebben op Suriname. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat volgens het wetenschappelijk team van het Seismic Research Center van de University of the West Indies op Trinidad & Tobago, bestaat er grote onzekerheid over de duur van de gebeurtenis, aangezien niet al het vulkanische materiaal verdreven is. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van de concentraties van gassen en asdeeltjes in de atmosfeer van de Atlantische Oceaan.

Het vulkanische materiaal kan leiden tot
aanzienlijke concentraties gassen en asdeeltjes
in de atmosfeer van de Atlantische Oceaan.


Sedert 9 april is de vulkaan La Soufriere actief. Hierbij zijn er grote hoeveelheden gassen en as uitgestoten. Deze bereikten een hoogte van ongeveer 10 kilometer boven het oppervlak van het eiland. Vulkanen kunnen as, giftige gassen, modderstromen (lahars), lavastromen en snel bewegende stromen produceren van hete gassen en puin (pyroclastische stromen). Vulkaanuitbarstingen kunnen ook concentratie gifstoffen in lucht en water verhogen. As en gassen uitgestoten door vulkanen kunnen giftig zijn, oog-, huid- en keelirritaties en hartaandoeningen veroorzaken en van effect zijn op de ademhaling (astma-aanvallen).

Hier enkele belangrijke aanbevelingen om effecten voor de bevolking te verminderen: De kwetsbare groepen zijn zuigelingen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma, emfyseem en andere chronische longziekten.

Kernboodschappen voor het publiek: Minimaliseer tijd buitenshuis; gebruik gezichtsmaskers (N95) en een veiligheidsbril. Als er geen N95-maskers beschikbaar zijn, gebruik dan chirurgische of stoffen maskers; drink water uit behandelde bronnen (gebotteld of SWM). Regenwater kan mogelijk vervuild zijn; drinkwater liever koken en let op persoonlijke hygiëne; Pijnlijke ogen moeten gewassen worden – wrijf er niet over; drink voldoende water.

[van Starnieuws, 16 april 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter