Ooggetuigen van een koloniaal verleden
Een avond over egodocumenten in de Surinaamse geschiedenis en cultuur
In het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden organiseert de Stichting Miep Diesel op woensdag 27 maart een avond over de Surinaamse geschiedenis en cultuur in Casa Casla in Almere. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de Nederlandse koloniën officieel afgeschaft, maar pas in 1873 – 150 jaar geleden – werd het besluit ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het herdenkingsjaar was niet alleen aanleiding voor koninklijke excuses voor het slavernijverleden, maar ook voor tal van manifestaties, documentaires en publicaties.
Brieven, dagboeken en andere egodocumenten vormen een belangrijke bron voor de bestudering van het slavernijverleden, maar geven ook in bredere zin een blik in de geschiedenis en cultuur van Suriname. De Stichting Miep Diesel in Almere richt zich o.a. op het belang van historische egodocumenten voor de hedendaagse samenleving. Op deze bijzondere avond in Casa Casla komen diverse specialisten aan het woord over recente publicaties waarin Surinaamse egodocumenten een belangrijke rol spelen. De avond zal worden geopend met een welkomstwoord door Hilde van Garderen, voorzitter van de Stichting Miep Diesel. “Een avond over egodocumenten uit deze belangrijke periode uit de geschiedenis van Nederland en Suriname mag niet ontbreken in Almere: de stad met de grootste Surinaamse gemeenschap van Nederland!”- aldus Hilde van Garderen.
In april 2024 verschijnt Ooggetuigen van het slavernijverleden, samengesteld door historicus Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning. Zij verzamelden talrijke historische documenten, zoals brieven, dagboeken en memoires, geschreven door tot slaaf gemaakten, slavenhouders, bestuurders en anderen die betrokken waren bij de Nederlandse slavernij. De Almeerse boekhistoricus Garrelt Verhoeven gaat in gesprek met Karwan Fatah-Black over het boek en Surinamekenner en verzamelaar Carl Haarnack uit Amsterdam zal diverse originele documenten en publicaties tonen uit zijn Buku Bibliotheca Surinamica.
In september 2023 verscheen Reis naar Suriname (Uitgeverij Terra, Amsterdam), een omvangrijke facsimile-editie van de beroemde Voyage a Surinam van de Belgische kunstenaar en reiziger Pierre Jacques Benoit, met 100 gelithografeerde platen van het negentiende-eeuwse Suriname. Deze uitgave werd bezorgd door Carl Haarnack en boekhistoricus Garrelt Verhoeven. Beide auteurs gaan in gesprek over het boek met Isabelle Best, conservator van de Surinamica-collectie bij het Allard Pierson in Amsterdam.
Tenslotte gaat Garrelt Verhoeven in gesprek met de grootste kenner van de Caribische literatuur, hoogleraar Michiel van Kempen uit Almere. Hij zal vertellen over brievenboeken, dagboeken en andere egodocumenten in de Surinaamse literatuur van heden en verleden. Diverse fragmenten en brieven worden voorgelezen door de aanwezige auteurs en er zullen originele boeken worden getoond uit de Buku Bibliotheca Surinamica.
De avond begint om 19.30 (inloop vanaf 19 uur) in Casa Casla in Almere. De toegangsprijs bedraagt 5€. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@miepdiesel.nl. U krijgt dan een betaalverzoek toegestuurd. De presentaties duren tot ca 21.30 uur; daarna is er een borrel en gelegenheid om de besproken boeken aan te schaffen en te laten signeren.