blog | werkgroep caraïbische letteren

Onze soort mensen

door Julie Bervoets

Paramaribo – Jongeren helpen met hun dilemma’s en de vele overeenkomsten die ze hebben ongeacht hun achtergrond, zijn de centrale thema’s van het stuk Onze soort mensen van Jeugdtheaterschool On Stage. De schoolvoorstellingen starten vanaf vrijdag 10 februari en worden gebracht door leerlingen van de bovenbouw van On Stage. Het stuk duurt zestig minuten en gaat over vijf rebelse buitenbeentjes die langzaam dichter naar elkaar toegroeien.

Guita, Mo, Gwen, Terrence en Ashwan zijn vijf leerlingen van een fictieve school in Paramaribo. Het enige wat de vijf met elkaar gemeen hebben, is dat het rebelse schoolkinderen zijn. Op een dag moeten ze nablijven, omdat ze alweer over de schreef zijn gegaan. De leerlingen krijgen de opdracht om een opstel te schrijven met de titel ‘Wie denk je dat je bent’. De vijf kennen elkaar praktisch niet, omdat ze uit verschillende sociale kringen komen. Guita komt uit een elitair milieu, Mo is een weirdo, Gwen gedraagt zich als uitdagende banga,

Terrence is een nerd en Ashwan deinst niet terug voor criminaliteit. In de uren dat ze noodgedwongen met elkaar moeten spenderen, pesten ze elkaar, vechten ze maar er wordt ook gedanst.

Respectvol

Alles verandert pas als één van de leerlingen hasjcake bovenhaalt. Stoned beginnen ze op een respectvolle manier met elkaar te praten. Ze delen persoonlijke verhalen en komen erachter dat ze meer gemeen hadden dan ze dachten. Allemaal hebben ze een moeizame relatie met hun ouders. In elk gezin komen veel problemen van echtscheiding tot geweld en prestatiedruk. De vijf vluchten in rebels gedrag. Uiteindelijk beslissen ze een gezamenlijk opstel te laten schrijven door de nerd met titel ‘onze soort mensen’. De directeur van het On Stage Theater Helen Kamperveen zegt dat het stuk jongeren kan helpen met hun eigen dilemma’s.

Vanaf vrijdag tien februari tot en met zondag 26 februari loopt het theaterstuk Onze soort mensen in het On Stage Theater aan de Wulfinghstraat.

[naar de Ware Tijd, 08/02/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter