blog | werkgroep caraïbische letteren

Ontzag voor ‘s werelds grootste vliegtuig op Zanderij

door René Gompers

“Jullie mogen vijf minuten aan boord,” deelt de veiligheidsman opgetogen mee. De gasten laten zich het niet twee keer zeggen en rennen joelend over het vliegveld naar de Antonov 225. Binnen kijkt eenieder de ogen uit en er wordt zoveel mogelijk beeld gemaakt. De Antonov 225, het grootste vliegtuig ter wereld, was ‘eventjes’ op ‘Zanderij’ geland om te tanken. Tientallen zijn getogen naar de Johan Adolf Pengel luchthaven om de bijzonderheid mee te maken.

 

antonov-225

Het toestel heeft 132.000 liters brandstof getankt. Foto © René Gompers

Het reuzen vrachtvliegtuig, met maar liefst zes motoren, is vrijdag rond half zes geland. Zo’n dertig leerling-piloten en andere geïnteresseerden hebben zich om 5 uur aangemeld op de luchthaven. Buiten het vliegveld had zich al ruim een uur van tevoren een grote groep Antonov-fans verzameld om de aankomst mee te maken. Het toestel is groter dan het grootste passagiersvliegtuig de Airbus A380. Niet lang na de landing is een storm losgebarsten. Het heeft heftig gebliksemd en het tanken moest af en toe gestaakt worden. De Antonov scheen niet onder de indruk te zijn van het onweer. Bij de aankomsthal, waar de bezoekers zich hadden verzameld, werd geduldig de kans afgewacht om in ‘the belly of the beast’ te gaan. Abrupt was het onweer voorbij of de bemanning gaf het sein dat ze nog wat tijd heeft voor de nieuwsgierigen.

Er is ruim 132.000 liters aan jet fuel bijgetankt. Aan boord bevinden zich vier reuzen ‘mining generators’ met een totaal gewicht van 185 ton. Het vliegtuig kan tot ruim 600 ton dragen. Vijay Chotkan, directeur van NV Luchthavenbeheer is erg trots. “Een geweldige dag voor de airport. Waarom? Het is het grootste vliegtuig van de wereld. Het is uniek, gewoon omdat er maar één hiervan is. En wij hebben de eer om het van dienst te zijn. We hebben de langste en de beste baan van het heel Caribisch gebied, 3.48 km lang en stabiel genoeg voor zo een gigantisch vliegtuig. We hebben alles hier om het op te vangen. We moeten dit natuurlijk aangrijpen om ons land te promoten, harder werken aan ons vliegveld om meerdere van deze grote boys te ontvangen.” In 2010 was de Antonov voor het eerst geland op Zanderij.

Aan boord zijn er voor de leerling-piloten geen woorden genoeg om hun ervaring te beschrijven. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is zo geweldig!” roept Prewesh, student bij Vortex Aviation. De bemanningsleden slaan kalm de enthousiastelingen gade. Zij zijn de aandacht al gewend. In al de landen die de Antonov aandoet, ontbreekt het niet aan media aandacht. De bezoekers krijgen allemaal een gesigneerde foto van het vliegtuig mee. De vijf minuten zijn om. Voldaan en geïnspireerd verlaten de aankomende piloten het toestel. De Antonov begeeft zich naar de baan en start op volle toeren de aanloop. Door het donker is het vliegtuig nauwelijks zichtbaar geworden maar het geluid van de zes motoren benadrukken de aanwezigheid van het machtige luchtschip. Applaus en gejoel wanneer de Antonov 255 met gezag de lucht inklimt en in de nachtelijke hemel verdwijnt op weg naar Chili.

[van Starnieuws, 19 november 2016]

on 20.11.2016 at 13:31
Tags:

1 comment to “Ontzag voor ‘s werelds grootste vliegtuig op Zanderij”

  • Wow 132.00 liter brandstof is echt zo veel! Het is echt een super leuk artikel om te lezen. Je zou het is moeten vergelijken met hoe weinig liter brandstof er in een auto gaat.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter