Ontmoetingen in de Surinaamse jungle
Postuum verschijnt bij Walburg Pers de Nederlandse uitgave van Deryck Ferriers In de ban van de bosgeest – een spannend, vurig, ontroerend en wijs pleidooi voor een echt zelfstandig Suriname… een land dat zijn demonen onder ogen komt, zijn culturele tradities en biodiversiteit omarmt en zich losmaakt van de oude en nieuwe afhankelijkheden die het verscheuren. Een avond over Ferrier, zijn werk en zijn wensen voor Suriname.
Over In de ban van de bosgeest. Ontmoetingen in de Surinaamse jungle, 1972-2004: in 1972 trekt Deryck Ferrier met zijn ploeg boomkenners en een inheemse verkenner het Surinaamse oerwoud in om het land in kaart te brengen voor commerciële exploitatie. Het wordt een reis die hen voor altijd met elkaar zal verbinden. Ferrier voert ons het Surinaamse oerwoud in en ook weer uit: langs de veelbewogen jaren voor en na de onafhankelijkheid van 1975, de Nederlands-Surinaamse verhoudingen en de Sergeantencoup met zijn verstrekkende gevolgen. Onderweg zien we hoe de geschiedenis ingrijpt in de levens van de leden van de ‘bosploeg’ en uiteindelijk, vijftien jaar later, keren we terug naar de jungle… op zoek naar het raadsel van weleer, naar de verdwenen verkenner en naar de indianenopstand die het jonge Suriname bijna verscheurde.
Datum: woensdag 28 september 2022
Tijd: 20.00 – 21.30
Locatie: Spui25, Spui 25, Amsterdam
Aanmelden
Over de sprekers
Deryck Ferrier was de oudste zoon van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Ferrier was werkzaam als landbouwkundige en socioloog. Hij was sinds 1971 algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (CESwO) en auteur van verscheidene sociaalwetenschappelijke publicaties en literaire werken. [Het is onbekend hoe wijlen Deryck Ferrier in Spui25 gaat spreken – red. CU.]
Kathleen Ferrier is een Nederlandse bestuurder en voormalig politicus. Op dit moment is zij onder meer voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Ze is een halfzus van Deryck Ferrier.
Freek de Goeje studeerde onlangs af aan de HKU in de richting audiovisueel en media. Afgelopen zomer reisde hij met zijn filmcrew in de voetsporen van voorvader Claudius de Goeje door het Surinaamse oerwoud, die binnenkort zullen resulteren in een film en een boek met de werktitel Een berg die mijn naam draagt. In de voetsporen van een koloniale expeditie.
Raoul de Jong is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. In 2020 verscheen van zijn hand het boek Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden.
Cynthia McLeod is een Surinaamse schrijver en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. Ze is een zus van Deryck Ferrier.
Hebe Verrest is associate professor International Development Studies bij de afdeling Geography, Planning and International Development Studies (GPIO) van de Universiteit van Amsterdam. Haar werk concentreert zich op de ruimtelijke dimensies van ontwikkelingsvraagstukken en processen van uitsluiting en ongelijkheid daarbinnen. Verrest werkte in het verleden nauw samen met Deryck Ferrier.
Dit boek is de herdruk/een geredigeerde versie van de uitgave die eerder in Suriname verscheen en die hier is besproken.