Ons Suriname viert eeuwfeest
AMSTERDAM – Vereniging Ons Suriname (Veronsur) in Nederland bestaat op 18 januari precies een eeuw. Rond dit jubileum organiseert The Black Archives op 19 januari het Onze Tori-festival, waar deelnemers verhalen kunnen delen over migratie, hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over zakelijke successen, kunst, sport en meer.
Het programma, in het Veronsurpand aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk, begint met de opening van de Pop-up Expo 2.0, gevolgd door de presentatie van een boek over Hugo Kooks, een van de voormalige voorzitters van vereniging Ons Suriname. Dit boek beschrijft een groot deel van de bewogen geschiedenis van de vereniging.
Na de boekpresentatie wordt André Reeders documentaire Onderneming Onderdak vertoond, over het racistische spreidingsbeleid en de brandgevaarlijke pensions waarin Surinamers in die tijd werden geplaatst. Reeder en Ernestine Comvalius waren actief in de Landelijke Strijd Organisatie voor Surinamers (Loson), een van de actiegroepen die betrokken waren bij de kraakacties in de Bijlmer.
De avond staat in het teken van rapper, acteur en schrijver Akwasi en zijn succesvolle gedichtenbundel Laten we het er maar niet over hebben. De bundel werd op 24 oktober 2018 gelanceerd en beleeft nu zijn vierde druk. Speciale gasten zullen gedichten uit de bundel voordragen, daarnaast is er een Q&A met Akwasi.
De Vereniging Ons Suriname is de oudste Surinaamse vereniging in Nederland. De vereniging is opgericht door Julius Jacob Gemmel, een Surinaamse onderwijzer die naar Nederland ging om verder te studeren, en in Amsterdam gemeenteambtenaar werd, wat in die tijd uitzonderlijk was. In het pand van Veronsur is ook The Black Archives gevestigd, een historisch archief met boekencollecties, archieven en artefacten.
Middagprogramma (14:00 – 18:30 uur)
Het programma begint met de opening van de pop up expo Onze * Tori 2.0. In de middag zal er een boekpresentatie plaatsvinden over Hugo Kooks, een van de voormalige voorzitters van vereniging Ons Suriname. Een prachtig boek waarin een groot deel van de enerverende geschiedenis van de vereniging beschreven staat.
Vervolgens zullen we de documentaire Onderneming Onderdak van André Reeder screenen over het racistische spreidingsbeleid en de brandgevaarlijke pensions waar Surinamers in ’70 in werden geplaatst. Met Ernestine Comvalius was hij actief in de Landelijke Strijd Organisatie voor Surinamers (LOSON). Dit was een van de actiegroepen die betrokken was bij de kraakacties in de Bijlmer. Na de filmscreening mevr. Comvalius en mr. Reeder samen met actieve jongeren Surya Nahumury en Nyanga Weder in gesprek gaan over het activisme van toen ten opzichte van het activisme nu.
•Beluister hier het strijdlied van de Bijlmerkrakers
•Lees hier het artikel ”Niet voor Surinamers.’ Amsterdam sloot complete wijken voor niet-witte Nederlanders’ van Miguel Heilbron
Boekpresentatie Hugo Kooks – een progressieve leider in dienst van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam.
Hugo Kooks is sinds 1951, bijna zestig jaar lang, onafgebroken politiek en sociaal actief geweest in de voorste linie alsook achter de schermen, schouder aan schouder met mannen en vrouwen, jong en oud, arbeiders en studenten, met progressieven en niet-progressieven, in de strijd voor de waardigheid van Surinamers.
Hij heeft leiding helpen geven aan belangrijke organisaties zoals Wie Eegie Sanie, de Vereniging Ons Suriname, het Congres van de Eenheid, het Suriname Comité en de Volkspartij. Deze organisaties hebben de grondslag gelegd bij leiders zoals bijvoorbeeld Eddy Bruma, Eugène Gessel, Frank Essed, Jules Sedney en vele anderen.
Hugo heeft vooral een rol gespeeld bij het in stand houden van de sociale en politieke infrastructuur, specifiek in Amsterdam, maar indirect ook in andere Nederlandse steden waar Surinaamse organisaties bestonden die contact met de Vereniging Ons Suriname onderhielden.
Met bijdragen van: Iwan Elstak, Astrid Elstak – Lie Pauw Sam, Frank Naarendorp, Femke Schipper en Delano Veira
Avondprogramma (19:30 – 22:00 uur + afterparty)
In de avond zal zullen we het hebben over de gedichtenbundel Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi. Op 24 oktober werd de bundel gelanceerd, inmiddels is de vierde druk al in de verkoop. Verschillende speciale gasten zullen gedichten uit de bundel voordragen, daarnaast zal er een Q&A met Akwasi plaatsvinden.
Vereniging Ons Suriname Festival #VOS100
Wanneer? zaterdag 19 januari 2019
Waar? vereniging Ons Suriname / The Black Archives
Tijd? Middagprogramma (14:00 – 18:30 uur) / Avondprogramma (19:30 – 22:00 uur + afterparty)
Entree? €10,- middag of avondprogramma | €16,- dagkaart