‘Ons kent ons’ luchtig, maar kritisch over Nederland
Op de 36ste Onafhankelijkheidsdag van Suriname gaat de cabaretmusical Ons kent ons van Thea Doelwijt in première in het Bijlmerparktheater. Het stuk is kritisch over de Nederlandse samenleving en humoristisch tegelijk. De verhoudingen in de samenleving en het slavernijverleden komen luchtig, maar met een serieuze ondertoon, aan de orde.
In het stuk zijn nog wat elementen terug te vinden uit de periode van het Doe-theater in Suriname van weleer. Zo is Harto Soemodihardjo ook betrokken bij het stuk, naast Doelwijt. “Dit is mijn leven”, zegt ze over haar zoveelste productie. Ze werkte met Soemodihardjo aan een ander stuk, maar dat ging niet door. “Toen zei hij tegen mij: laten we gewoon iets proberen zoals vroeger.”
Nederlands publiek
Op het resultaat is Doelwijt (foto links) trots. Ons hent ons is toch duidelijk iets anders geworden dan het toenmalige Doe-theater. De cabaretinvloeden zijn er wel, maar de productie is ook op een Nederlands publiek afgestemd: “En uiteraard mijn eigen Surinaamse publiek.” Ze denkt dat het stuk de Nederlanders zal aanspreken: “Ze kunnen het aan. Het is goed dat ze zoiets horen.”
Ons kent ons is vanuit de tekst ontstaan, zegt Soemodihardjo, die de muziek maakte. “Om het luchtig te maken probeer ik iets luchtigs tegenover de tekst te zetten.” Hij houdt het eenvoudig om het niet te dramatisch te maken.
Boodschap
Volgens Lucinda Sedoc, een van de spelers, zal het publiek tevreden zijn. “Het is een mix van dingen die niet gezegd mogen worden, maar toch gezegd kunnen worden in een vrolijk jasje.” De eerste reacties bij de try-outs waren positief, juist omdat het luchtig wordt gebracht, zegt Sedoc. Maikel van Hetten ziet invloeden van het volkstoneel terug in het stuk. “De uitdaging was dat het publiek het mooi zou vinden.” En dat lijkt gelukt. Hij hoopt dat de toeschouwers er een goede boodschap uithalen, want die zitten er genoeg in.
[RNW, 25 november 2011]