blog | werkgroep caraïbische letteren

Online tentoonstelling Surinaamse schrijvers

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nederlands Literatuurmuseum ondersteund door de Universiteit Leiden, The Black Archives, het Koninklijk Instituut van Taal-, Land- en Volkenkunde en de Hogeschool Rotterdam, zijn een samenwerking aangegaan om de archieven van Surinaamse schrijvers die zij beheren ten toon te stellen. Het was de bedoeling om de tentoonstelling het vorig jaar, rond 45 jaar Srefidensi te houden, maar vanwege de pandemie heeft men het naar dit jaar verschoven.

Rudi van Lier. Fotoportret door Nicolaas Porter

De samenwerking betreft een online tentoonstelling over Surinaamse schrijvers en is getiteld: ‘Surinaamse schrijvers – De weg naar een onafhankelijke literatuur’. Voor deze tentoonstelling heeft Tanya Sitaram, hoofd Publieksdiensten NAS, onderzoek gedaan naar de werken van Trefossa en Anton de Kom die zich in de archieven van het NAS bevinden. Thalia Ostendorf deed onderzoek in het Literatuurmuseum in Den Haag naar de werken van Albert Helman, Anton de Kom, Rudi van Lier en Bea Vianen. De bevindingen van beide onderzoeken zijn op de tentoonstelling te zien. Het verhaal van de tentoonstelling begint in de jaren twintig van de vorige eeuw en belicht Anton de Kom, Albert Helman, Rudi van Lier, Trefossa en Bea Vianen.

De online tentoonstelling is vanaf 1 juli, Keti Koti dei, te bezoeken op de website van het NAS en het Literatuurmuseum. Het project werd uitgevoerd met steun van het Mondriaanfonds en de Nederlandse Taalunie.

[Tekst overgenomen van culturu.com, woensdag 30 juni 2021.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter