blog | werkgroep caraïbische letteren

Online publicatie van slavenregisters Aruba uitgesteld

door Natasja Gibbs

HILVERSUM – “De slavenregisters van Aruba zouden vorig jaar online komen, maar dat is niet gelukt vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de digitale infrastructuur en de ontwikkeling van een nieuwe website.” Dat laat het Nationaal Archief in Nederland weten. De nieuwe deadline is dit jaar.

 

Samen met historicus Okke ten Hove werkte Sjoerd Meijer, die zelf op Aruba opgroeide, de afgelopen jaren aan het verzamelen en digitaliseren van 489 namen van tot slaaf gemaakte mensen en hun eigenaren op Aruba. Dat deden ze onbetaald en in hun vrije tijd.

Door ingrijpende werkzaamheden lukte het niet om de registers online te publiceren. “Aan het begin van het jaar is de website van het Nationaal Archief deels vernieuwd, maar aan de presentatie van de collectie op de nieuwe website nationaalarchief.nl wordt nog hard gewerkt”, legt Veronique Vos – projectleider digitalisering – van het Nationaal Archief uit.

“Om de registers met de tot slaaf gemaakte mensen tussentijds toegankelijk te maken zullen ze op onze huidige collectie website Gahetna.nl worden gepresenteerd.” Registers met slavenhouders staan wel al op de website.

Zodra de slavenregisters van Aruba aan de bestaande registers op Gahetna.nl zijn toegevoegd, wordt het vinden van tot slaaf gemaakte mensen en slavenhouders een kwestie van het invullen van een achternaam.

“Je krijgt dan informatie over het geslacht, leeftijd en op welke plantage de persoon zich bevond”, legt Vos uit. “Zelfs informatie over de godsdienst krijg je te zien en natuurlijk of het om een slaveneigenaar of om een tot slaaf gemaakt persoon gaat.”

Het Nationaal Archief streeft ernaar om de Arubaanse slavenregisters dit jaar wel online te publiceren.

[van Caribisch Netwerk, 16 mei 2018]

1 comment to “Online publicatie van slavenregisters Aruba uitgesteld”

  • Er staan helaas enkele onvolkomenheden in bovenstaand artikel. Een korte terugblik: wijlen Heinrich Helstone en Okke ten Hove plaatsten in het verleden op de website van het Nationaal Archief de database Emancipatie in Suriname 1863 met de namen van de geëmancipeerden en de ‘gecompenseerde’ slaveneigenaren. Deze database vormde voor Dienke Hondius de basis voor haar digitale kaart slaveneigenaren Amsterdam.

    Omdat deze database alleen de Surinaamse gegevens bevatte en daarmee de digitale kaart van Hondius incompleet kon zijn nam ik in de zomer van 2013 ook de gegevens van de Antilliaanse eigenaren over. Alle ‘gecompenseerde’ slaveneigenaren van de Antilliaanse eigenaren staan al sinds jaar en dag op de site van het Nationaal Archief. De geëmancipeerden nog niet. Alle gegevens van slaven en eigenaren uit die bron werden weliswaar overgenomen maar het was nog niet af.

    Op Aruba schreef Rosa Arends een boek over de geëmancipeerden van dit eiland. Sjoerd Meijer die dit boek kocht legde contact met Rosa en haar werkgever, het Arubaans Archief. Besloten werd om de gegevens van Rosa te combineren in een database die straks online gaat in Aruba (archief en bibliotheek) en het NA te Den Haag. Dan zal net als wat betreft Suriname ook van Aruba de gegevens van de geëmancipeerden (toegekende familienaam, roepnaam, slavennaam, familierelaties, verblijfplaats, beroep, en religie) en de ‘gecompenseerde eigenaren (naam, bedragen, woonplaatsen, aantal slaven) bekend zijn. Van Aruba (en de overige eilanden) staan de eigenaren al op de site van het NA.

    De implementatie van dit alles ligt bij Veronique Vos maar omdat het NA zoals in bovenstaande verhaal geschreven staat een nieuwe website lanceert heeft het een en ander vertraging opgelopen maar streeft het NA ernaar om de gegevens van Aruba dit jaar nog online te plaatsen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter