blog | werkgroep caraïbische letteren

Online presentatie van De goudsmid van Ruben Gowricharn

door Jaswina Bihari-Elahi

5 juni is het precies 148 jaar geleden dat de eerste lichting Hindostaanse contractarbeiders uit India in Suriname voet aan wal zetten. Zij vertrokken met het zeilschip Lalla Rookh van de havenstad Calcutta ( nu Kolkata) en kwamen na een zeereis van drie maanden. Zowel in Suriname als in Nederland herdenken Hindostanen op immigratiedag hun moedige voorouders. Wij herdenken ook hen die slachtoffer zijn geworden: een aantal zijn doodgeschoten tijdens opstanden en anderen zijn door uitputting en ziekten overleden. Zoals elk jaar sta ik op deze dag stil bij dit moment.

Dit jaar organiseer ik in dit kader in samenwerking met het Laaktheater in Den Haag de online boekpresentatie van het boek De goudsmit van Ruben Gowricharn. En iedereen is uitgenodigd! Samen met Prof. dr. Michiel van Kempen ga ik in gesprek met de auteur prof. dr. Ruben Gowricharn.

In De Goudsmid analyseert Ruben Gowricharn zijn familiegeschiedenis en bespreekt zonder terughoudendheid pijnlijke kwesties als neerwaartse sociale daling, verslaving en zelfdoding. Naast de analyse van zijn ouderlijk gezin belicht hij de gevolgen van de marginalisatie voor latere generaties. Ook de veerkracht van de gezinsleden komt aan de orde. De besproken sociale vraagstukken doen zich vaker voor in de Hindostaanse gemeenschap en passen om in de traditie van de Hindostaanse immigratie belicht te worden.

Met een reflectie van: Kathleen Ferrier, voorzitter Nederlandse Unesco Commissie en oud-Tweede Kamerlid.

Met bijdragen van Siela Ardjosemito-Jethoe, Roshano Dewnarain, Jinny Gayadien, Iwan Leeuwin, Hariëtte Mingoen en Shantie Singh. De muzikale omlijsting van veerkracht wordt verzorgd door Saheb Music.

Neem deel aan de boekpresentatie via de volgende online kanalen:

• YouTube – klik hier

• Website Laaktheater Thuis – klik hier

• Facebook – klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter