blog | werkgroep caraïbische letteren

One Tree United komt sterk terug

door Rosita Leeflang

Ter nagedachtenis van vooraanstaande of bijzondere Surinamers worden meestal boekjes met gedichten of verhalen, schilderijen of andere kunstwerken uitgegeven of vervaardigd. Roetoe Raveles wilde dat Suriname ook op andere manieren zijn vader gedenkt. Samen met zijn businesspartner Stokely Lenz ontwikkelde hij in 2008 een kledinglijn, die insloeg als een bom. Op zeer unieke manier werd Dobru op truitjes afgebeeld. Vanaf april van dat jaar werd de lijn op hoogtijdagen aan de man gebracht.

‘Neen, we zijn niet in slaap gevallen,’ reageert Roetoe, wanneer wordt gevraagd waarom de kledinglijn niet meer te verkrijgen is. ‘We waren bezig met het schrijven van ons businessplan. We zijn er toen in geslaagd om een hype aan te wakkeren en nu zijn we bezig het plan op zo dusdanige wijze op te zetten dat we een goede continuïteit kunnen geven aan dit initiatief.’ Hun organisatie One Tree United staat nu ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Het plan ligt klaar om uit te voeren, maar aan het financieel plaatje moet nog invulling worden gegeven. Een bijzondere ondersteuning krijgen de heren van ondernemers, met wie ze gesprekken voeren. ‘We krijgen coaching door dit alles heen. Ook van mannen die hem persoonlijk hebben gekend. Dan horen we de verhalen. Zelf[s] bij de drukkerij krijgen we ideeën mee.’

One Tree United wil het gedachtegoed van Dobru op een andere dan traditionele manier voortbrengen. In dit geval vooral naar de jeugd. ‘We willen de mensen vereenzelvigen met het nationaal gevoel dat hij zelf heeft gehad,’ zegt zijn zoon. ‘Dus wanneer wij terugkomen, doen wij het gestructureerder en lang niet alleen met shirts. Ik wil er geen tijd aan verbinden, maar we gaan die kondre hype echt voorzetten.’ One Tree United heeft in haar plan ook Nederland en de Caricom opgenomen.

De eerste aanzet, nu twee jaar geleden, is aardig gelukt. De shirts worden nog gespot en aan Roetoe en Stokely wordt vaak gevraagd wanneer ze terug komen. De belangstelling komt niet alleen uit Suriname, maar vooral ook uit Nederland. ‘Mensen posten de trui voor familie,’ weet Roetoe. ‘Als je de [het] shirt aandoet, moet je de achterliggende gedachte wel kennen. Het moet mensen aanzetten tot dis’ na Sranan, dis’ na mi.’ Overigens hebben de heren nog een kleine voorraad liggen. Het handelsmerk Dobru is intussen geregistreerd bij Intellectuele Eigendommen en biedt de mogelijkheid tot nog meer uitingen.

‘Van Suriname houden ongeacht wat,’ is de boodschap die Roetoe van zijn vader meekreeg in de 13 jaar waarin hij hem heeft mogen meemaken. Die boodschap draagt hij zijn leven lang met zich mee. ‘Het is onze presi. Wat we hebben is zo waardevol, dat we er niet bij stilstaan. Zo divers en alles is van ons allemaal.’

[overgenomen uit De Ware Tijd, 29 maart 2010]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter