blog | werkgroep caraïbische letteren

Onderzoek onder Javanen spiegel samenleving

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Ingrid Roemer studeerde af aan de Masteropleiding Geschiedenis op onderzoek naar de maatschappelijke positie van Javanen en hun relatie tot andere bevolkingsgroepen van 1945 tot 2010. In haar onderzoek geven de Javanen zichzelf de hoogste waardering, terwijl zij de Hindostanen de op een na beste groep vinden. Toch kwalificeren zij de negatieve eigenschappen van deze groep als de ergste.

Ilse Ikaryo op de Coppenamebrug

 

Voor studiebegeleider Maurits Hassankhan was dit een van de opvallende zaken die uit het onderzoek aan het licht zijn gekomen. “Tot nu dacht ik dat de groep waar men het negatiefst over dacht de marrons waren”, zegt hij tegen de Ware Tijd.

Het steekproefonderzoek van Roemer werd in 2015 uitgevoerd in Paramaribo en Wanica. De student verdedigde haar onderzoek woensdagavond met groot succes en behaalde het eindcijfer acht. Uit haar onderzoek blijkt dat de ondervraagde Javanen het niet kunnen hebben dat Hindostanen hun kapitaal uitsluitend binnen hun groep laten rouleren.

Een ander punt van ergernis is de discriminatie. Hindostanen zouden eerst hun eigen mensen helpen en daarna anderen. “Het is van belang dat de Hindostaanse gemeenschap zichzelf gaat afvragen, waarom andere groepen zo negatief over hen denken.”

Het onderzoek van Roemer maakt deel uit van een groot project waarbij het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) onderzoek doet onder de vier grootste bevolkingsgroepen, de Hindostanen, Javanen, Creolen en Marrons in Suriname. Hassankhan is initiatiefnemer van het onderzoek.

[uit de Ware Tijd, 31/08/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter