blog | werkgroep caraïbische letteren

Onderzoek naar Eindhovens slavernijverleden, excuses voorlopig niet aan de orde

EINDHOVEN – Eindhoven gaat onderzoeken welke rol de stad heeft gespeeld in de tijd van de slavernij. De Eindhovense politiek wil daarbij ook samenwerken met andere Brabantse gemeenten en de provincie.

Philips: slavendrijver? Standbeeld van Anton Philips voor Station Eindhoven Centraal, gemaakt door Oswald Wenckebach in 1951. Foto © Tijmen Stam/Wikipedia

door Mark Wijdeven

Eindhoven volgt het voorbeeld van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De vier grote steden hebben al onderzoek gedaan het slavernijverleden of laten dat doen. 

Kleine meerderheid

Het Eindhovense gemeentebestuur wilde er tot dusver niet aan beginnen maar een kleine meerderheid van de gemeenteraad steunde deze week een initiatief van D66, GroenLinks en DENK. ,,Bij een inclusieve stad hoort dat iedereen gelijkwaardig is en zich thuis voelt’’, motiveerde D66-fractievoorzitter Jorien Migchielsen het initiatief. 

De slavernij werd in 1873 afgeschaft. Tot op heden is niet bekend of Eindhoven een aandeel heeft gehad. Ook Utrecht werd lang niet geassocieerd met een koloniale geschiedenis of een slavernijverleden maar onderzoek leidde dit jaar tot verrassende nieuwe inzichten. Alle grote instituties zoals de gemeente, de kerk, musea en de universiteit in Utrecht verdienden aan de slavernij. Het onderzoek onthulde dat achter de economische voorspoed van de stad veel leed schuil gaat.

Lees hier het hele artikel in Brabants Dagblad, 11 november 2021

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter