blog | werkgroep caraïbische letteren

Omstreden dr Jan Karbaat zat ook bij de TRIS

Jan Karbaat runde in de jaren tachtig en negentig een van de grootste spermaklinieken van Nederland. Circa zesduizend vrouwen raakten zwanger in die kliniek nabij Rotterdam – Medisch Centrum Bijdorp, in Barendrecht. Inmiddels is duidelijk geworden dat er zich in die kliniek bizarre taferelen hebben afgespeeld. Zaad werd gemengd, ander zaad dan toegezegd ingebracht bij vrouwen en de dokter zorgde zelf wel voor voorraad als er geen donoren genoeg waren. In 2009 werd de kliniek gesloten, Karbaat overleed dit voorjaar. Vele vrouwen eisen vertwijfeld een DNA-onderzoek.

 

Jan Karbaat

Minder bekend is misschien dat de omstreden arts ook bij de TRIS (Troepenmacht In Suriname) zat en later, in 1964, in Leiden promoveerde. In de Suriname-Catalogus van de Universiteitsbibiotheek van Amsterdam van Van Doorne & Van Kempen staat onder nummer:

3308 KARBAAT, Jan
Sociaal geneeskundige beschouwingen over de personeelsleden van de troepenmacht in Suriname en hun gezinnen/  Jan Karbaat. Amsterdam: Broos, 1964. X, 242 p.; ill.; 23 cm. Proefschrift Leiden. Met samenvatting in het Engels.
* N 64 313; M.G. diss. 6530;

 

Met dank aan William Man A Hing

on 02.06.2017 at 20:23
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter