blog | werkgroep caraïbische letteren

Ollongren heeft een mooie relatie met Thorbecke – andersom is het minder

“Amsterdam moet nog een jaartje studeren – waarom eigenlijk – maar gaat dan excuses aanbieden voor de verdiensten door de slavernij. Want het opeisen van een plaats in de geschiedenis is niet meer voldoende, er moeten ook schuldigverklaringen komen.”

door Martin Sommer

Slavernij aan de Amsterdamse grachten - foto Aart G. Broek

Slavernij aan de Amsterdamse grachten – foto Aart G. Broek

De democratie krijgt dus een opknapbeurt zonder referendum. Ja, het kabinet gaat er nog serieus naar kijken, zei minister Ollongren in de krant, terwijl een levensgrote buste van Thorbecke over haar schouder meekeek. Zo’n vooruitschuif was te verwachten omdat ze het onderling niet eens zijn. Een somberder stemmende verrassing was dat het kabinet een andere aanbeveling van de commissie-Remkes niet overneemt, namelijk dat er fors meer aandacht moet komen voor geschiedenis en staatsinrichting op school. Die wens van Remkes lag voor de hand, geen democratie immers zonder fatsoenlijke kennis van de democratie.

Lees de column in de Volkskrant, 29 juni 2019.

Ontwerptekeningen door Nicolaas van der Waay voor de beschildering van de zijkanten van de Gouden Koets, die allebei het Heden verbeelden. Boven het ontwerp voor de rechterkant, dat de hulde van Nederland voorstelt: een jongetje dat ‘jong Holland’ symboliseert strooit lelies en rozen aan de voeten van de Nederlandse Maagd, terwijl personificaties de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Beneden de linkerkant, met de hulde van de koloniën. Producten en inwoners van de overzeese gebieden van het koninkrijk liggen aan de voeten van de Maagd. / foto Wikimedia

 

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter