blog | werkgroep caraïbische letteren

Oktober: Black Achievement Month

Van zaterdag 1 t/m maandag 31 oktober vindt de allereerste editie van de Black Achievement Month plaats in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam.

 

black achievement

Tijdens de Black Achievement Month maak je kennis met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen, oud en jong, en de bijzondere prestaties die zij leveren.

Het allereerste event van de Black Achievement Month vindt plaats op zaterdag 1 oktober in NEMO Science Museum in Amsterdam. Deze familiedag begint met een welkomstwoord door NEMO-directeur Michiel Buchel en kindvriendelijke toespraken door NiNsee-voorzitter Antoin Deul en projectleider van de Black Achievement Month John Leerdam. Daarna vertelt cardioloog Harriette Verwey over haar boeiende vak. Ze hoopt hiermee de kinderen te inspireren en te laten zien dat ze alles kunnen worden in het leven! Het programma wordt vervolgd door een rondleiding door NEMO en een lunch.

Speciaal voor kinderen is er ook de NiNsee-tentoonstelling Zwarte Uitvinders over zwarte uitvinders en hun ontdekkingen. Wist je bijvoorbeeld dat het stoplicht en het maandverband zijn uitgevonden door Afro-Amerikanen ten tijde van de slavernij? Tijdens de tentoonstelling ontdek je de bijzondere verhalen achter deze mannen en vrouwen en hun uitvindingen.


De officiële opening van de Black Achievement Month is op zondag 2 oktober in het Compagnietheater in Amsterdam. Er zijn optredens van onder meer muzikale duizendpoot en soul en jazz-zangeres Sarah Jane Boss, theater- en dansgezelschap Untold, rapper en spoken word artist Gikkels en het internationaal geroemde ZO! Gospel Choir.

 

ZO-GOSPEL-CHOIR-PP

Gospel Choir ZO!

Locoburgemeester Simone Kukenheim verzorgt het welkomstwoord en NiNsee-voorzitter Antoin Deul leidt de avond in. Keynote speaker is de Britse kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen, die de regie in handen had van de internationaal gelauwerde en drievoudig Oscarwinnende film 12 years a slave. In deze film wordt Solomon Northup, een vrije Afro-Amerikaanse man, in 1841 gekidnapt in Washington en verkocht als slaaf. Hij wordt vervolgens twaalf jaar lang gedwongen als slaaf te werken op een plantage in Louisiana. De presentatie van de avond, die om 19.30 begint, is in de handen van comedian Jeffrey Spalburg.

 

logo Ninsee

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter