blog | werkgroep caraïbische letteren

OIS-voorzitter Liauw Angie: Aloema zit niet in bestuur

door Raoul Lith

Het huidige bestuur van de Organisatie voor Inheemsen in Suriname (OIS) onder leiding van Stanley Liauw Angie, zegt dat Nardo Aloema geen deel meer uitmaakt van het bestuur. “Dit moet duidelijk zijn”, geeft hij aan. Liauw Angie doet deze mededeling nadat vorige week festiviteiten zijn aangekondigd in de Palmentuin in verband met de viering van de Dag der Inheemsen op 9 augustus.

aloema

De ‘stichting Herdenking Nationale dag der Inheemse Volken in Suriname’ is bij die gelegenheid aangesteld als organisator van de festiviteiten en Aloema is genoemd als voorzitter van de OIS. “Ik doe een beroep op de president om het genomen besluit terug te draaien. Want deze man – Aloema – denkt aan zichzelf en familie en geeft niet om de inheemsen”, zegt de huidige OIS-voorzitter.

Rechtszaak
Liauw Angie laat weten dat Aloema en zijn echtgenote zich jarenlang hebben voorgedaan als bestuur van de OIS. Zij hebben, ook na de verkiezing van het nieuwe bestuur, de naam van de organisatie misbruikt om hun doelen te bereiken. “We hebben hieromtrent een rechtszaak aanhangig gemaakt en de rechter heeft op 18 april 2013 in ons voordeel beslist. Aloema en zijn echtgenote, Josien Aloeman-Tokoe,  mogen het bestuur niet hinderen in het uitvoeren van zijn taak. Ook mogen zij zich niet voordoen als bestuursleden”, legt Liauw Angie uit. “Het is vervelend voor ons, om wanneer wij onze activiteiten gaan organiseren, geconfronteerd te worden met een meneer Aloema, die zegt dat hij het bestuur is van de OIS. Dat willen we uit de weg hebben.”

inheemsen oorlogsdans

Inheemsen dansen de oorlogsdans op de Dag der Inheemsen 2012

Nardo Aloema zegt dat hij de oprichter en voorzitter van de OIS is en de toestemming heeft gekregen om de activiteiten in verband met Dag der Inheemsen in de Palmentuin te organiseren. “Ik weet niet wat ze willen. Waarom doen ze zo.” Volgens Aloema wordt Stanley Liauw Angie landelijk, noch internationaal erkend als de voorzitter. “Niemand heeft hem daar gezet als voorzitter”, benadrukt Aloema. De organisatie van de activiteiten voor 9 augustus verlopen volgens hem verder prima. Er is met het directoraat Cultuur een onderhoud geweest. “Het gaat een gezellige viering worden.”

Het OIS-bestuur heeft al een schrijven klaar voor de president. Liauw Angie geeft aan dat er al een programma klaar is voor het organiseren van de viering van de Dag der Inheemsen.

[van Starnieuws, 26 juli 2014]

1 comment to “OIS-voorzitter Liauw Angie: Aloema zit niet in bestuur”

  • Hoi,
    de CAPTCHA op uw contactpagina is stuk

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter