blog | werkgroep caraïbische letteren

OHM brengt boeken over Hindi en Indian Pop

De Stichting Organisatie Hindoe Media Suriname (OHM) heeft onlangs twee nieuwe boeken uitgebracht. Zowel Hindi conversation course als Indian pop hits in staff notation voldoen aan een grote behoefte, meent de organisatie. In juni 2009 bracht OHM reeds twee bundels uit, namelijk het bhajan notenboekje met twintig religieuze liederen in westers notenschrift en Smaran, een verzameling van negentien liederen die vooral bij overlijden van pas kunnen komen.

Door het grote succes hiervan werden eind vorig jaar wederom twee nieuwe publicaties op de markt gebracht. In Indian pop hits in staff notation heeft de artiest Riaz Ahmadali zestien bollywood filmhits en vier lokale populaire liederen op notenschrift gesteld. Naast de muzieknoten geeft hij een korte introductie over de verschillende tonen in de Indiase muziek en een korte historie van de hindostaanse popmuziek in Suriname. “Het idee om populaire Indiase liederen op het westerse notenschrift te zetten, ontstond in 1986 toen ik door wijlen Effendi Ketwaru als muziekleraar werd aangetrokken voor de CCS Volksmuziekschool.

Door gebrek aan middelen was het toen onmogelijk om dit uit te voeren. In 2009 kreeg ik van OHM de opdracht om religieuze liederen in westers notenschrift te maken. De pophits zijn daarvan een vervolg”, schrijft Ahmadali in de introductie. “Indiase muziek is vaak niet in westers notenschrif terug te vinden, omdat de nuances erg belangrijk zijn. Deze nuances kunnen alleen van een guru worden geleerd of door zeer zorgvuldig te luisteren naar het origineel. Ahmadali adviseert musici die zijn notenschrift zullen gebruiken dan ook om te luisteren naar de originele liederen, de nuances te bestuderen en dan proberen te spelen.

Het tweede boek, Hindi conversation course, is een hulp voor mensen die de taal willen spreken of beter begrijpen. In het boek wordt onder andere ingegaan op familierelaties, gramatica, maanden en dagen, lichaamsdelen, hindoenamen, groentenamen, fruitsoorten, specerijen, dieren en getallen. Volgens OHM-voorzitter Bhagwan Gangaram Panday is het conversatieboek een aangepaste versie van een eerder uitgegeven bundel. “In dit boek zijn er woorden toegevoegd en waar nodig correcties aangebracht. Het boek is nuttig voor hen die de basisregels willen kennen om in het Hindi te converseren. We hopen dan ook dat de bundel niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland, Amerika en in het Caribisch gebied zal worden gebruikt.”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter