blog | werkgroep caraïbische letteren

Oeroud verhaal over macht, liefde, wraak in modern jasje

Na de openingsscène klinkt het enthousiaste applaus gelijk. De angstaanjagende echoënde lach van demonen, bevende stemmen van de rishi’s en de bliksemlichteffecten dwars door de zaal bouwen de spanning goed. Het is dag 1 uit de driedelige Ramlila-theateropvoering in het Flamboyant Park die gisteravond begon.

 

Ramlila1

Scènes uit dag 1 van het 3-delig Ramlila-theaterstuk in het Flamboyant Park en opening door vicepresident Aswhin Adhin. (Foto’s: Ranu Abhelakh)

Het Ramlila-spel is een drama vertolking van de Ramayan(a), een klassiek Indiase heldenepos. Een oeroud verhaal van prins Ram over macht, liefde, wraak, loyaliteit en religie. Naast technische snufjes als geluid en lichteffecten, worden verplaatsbare decorstukken multifunctioneel gebruikt. Zo vormen de hoge oerwouden met demonen, aan weerszijden van het podium, ineens de brede Himalaya bergtop met Goden. De constante live muziekbegeleiding is in handen van theater- en filmmuziekcomposnist Shailendra Bhoelai.

 

Ramlila4

De opwindende muziek doet menig hartslag sneller kloppen, terwijl zanger Berry Damrie afwisselend deel is van het spel zelf en met zijn stem de nodige emoties weet los te maken. De cast, al dan niet met toneelervaring, slaagt erin het drama erin te houden en maakt hiermee de technische foutjes, als uitvallende microfoons goed. De beelden op het Led-scherm geven de omgeving aan of vertonen de flashbacks in het verhaal.

Het Ramlila-spel moet terug naar de scholen en districten. Net als vroeger, vindt organisator Amrika Anroedh van de stichting Ramlila & Ramayan Foundation Suriname. In zijn speech heeft dan ook vicepresident Aswhin Adhin, als voormalige onderwijs & cultuurminister opgeroepen zich in te zetten voor de wederinvoering hiervan. Naast de wijze lessen over hoe in harmonie en met respect te leven, heeft dit heldenverhaal veel pedagogische waarden. Adhin noemde in zijn openingstoespraak, de theateropvoering een prijzenswaardig initiatief. De organisatie brengt het universele verhaal en levenslessen van Ram dichter bij de Surinamers. Met het naleven van de tradities van de Ramlila, erkennen zij deelgenoot te zijn van die universele wereld. “En doet hiermee de culturele diversiteit van Suriname eer aan.”

Ramlila3

Ashwin Adhin

 

Ramlila is politiek verhaal
Het verhaal van Ram is het ook een politiek verhaal, zegt Adhin. Hij haalde een conversatie tussen Ram en broer Bharat aan. “Ram zei: Ik hoop niet dat jij slechts alleen delibereert, maar inderdaad met meerdere. Ik hoop dat indien het ongelukkigerwijs zo mocht zijn, dat je alleen hebt nagedacht, dat zo een besluit niet zal doorkomen tot het publiek, alvorens je het heb doorgevoerd.” Volgens Adhin geeft Ram aan dat besluiten niet alleen genomen moeten worden. Een collectief besluitvormingsproces ontwikkeld dient te worden. Zo voorkom je een tekort aan informatie, ontdek je alternatieven en meer keuze voor rationele problemen.

Javaanse versie Ramlila
Elke opvoering gaat van start met een voorprogramma. Vandaag staan de musici en dansers van het Indiaas Cultuur Centrum op programma. Om de Surinaamse integratie te bevorderen, voert Sana Budaya Dance Company (SBDC) op dag drie, de Indonesische versie van de Ramayana op. Volgens SBDC dansleraar Dweight Warsodrikromo wordt een deel uit hun toneelstuk Nyolong Sinta gespeeld, “maar dit maal met meer Wayang kulit, het schimmenspel.” Hij wil het Ramlila-publiek kennis laten maken met deze podiumkunst die dreigt te verdwijnen in Suriname. Het Wayang kulit zit vol met Ramayana vertellingen, zegt hij. “Het wordt een combinatie van Wayang wong (dansers) en Wayang kulit (poppen) met live gamelan-begeleiding.”

Ramlila2

 

De stichting probeert het Ramlila-verhaal weer algemeen bekend te krijgen onder de Surinamers. Het spel is door de Unesco opgenomen op de lijst van Immaterieel cultuur erfgoed van de mensheid. Het verhaal gaat over Rams leven, zijn verbanning 14 jaar lang, de strijd om de ontvoering van zijn vrouw Sita door demon Rawan en terugkeer naar het koninkrijk. Het hoogtepunt zijn kroning en markeert het Divalifeest: de overwinning van het goede op het kwade.

[van Starnieuws, 31 oktober 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter