blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Ode aan de 100-jarige nationalist en taalkundige Hein Eersel

door Roy Khemradj

In ‘De eeuw van “oom” Hein Eersel’ ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag, vandaag, schetste Carlo Jadnanansing dinsdag een voortreffelijk beeld van het werkzame leven van deze nationalist van het eerste uur, taalkundige en kenner van het Sranan, waarin ook gerefereerd werd naar een ‘legendarische ontmoeting’ met een even legendarische schrijver, de op Trinidad & Tobago geboren Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul.

Jammer dat die ‘legendarische ontmoeting’ niet uit de doeken werd gedaan, waarschijnlijk door het woordmaximum voor ingezonden bijdragen op Starnieuws. Juist, Hein Eersel verdient op deze historische dag van zijn 100e verjaardag een dikke herinnering aan die ontmoeting waarbij hij V.S. Naipaul treffend overtuigde dat het Sranan geen brabbeltaaltje was!
In september 1960 verbleef V.S. Naipaul, die in London woonde, op uitnodiging van de regering van Trinidad & Tobago met een beurs voor drie maanden op zijn geboorte-eiland. Premier Eric Williams stelde hem toen voor een reis te maken door het Caribisch gebied en daar een boek over te schrijven. Na een lichte aarzeling ging Naipaul op pad en in 1962 verscheen The Middle Passage; KThe Caribbean Revisited, een non-fictie verslag van een reis naar Guyana, Suriname, de Nederlandse Antillen, Martinique en Jamaica.

Lees verder op de website van Starnieuws, 9 juni 2022.

on 10.06.2022 at 7:13
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter