blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Obama en Castro: Amerikaans handelsembargo moet eindigen

 

De Cubaanse president Raul Castro en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama hebben op een historische gezamenlijke conferentie afgesproken om samen te werken, ondanks hun gebakkelei over de mensenrechten. Castro zegt dat er meer moet worden gedaan om het Amerikaanse handelsembargo te beëindigen.

 

Hetzelfde geldt voor de sluiting van de gevangenis Guantanamo Bay. Obama, de eerste zittende president die Cuba sinds 1928 bezoekt, zegt dat het handelsembargo volledig zal worden opgeheven. Castro heeft vragen van journalisten beantwoord, een zeldzame handeling voor hem.

“Cuba’s lot zal niet worden beslist door de Verenigde Staten of enig ander volk … De toekomst van Cuba zal worden beslist door de Cubanen en door niemand anders,” heeft Obama gezegd. Op vragen van journalisten over politieke gevangenen in Cuba, heeft Castro dat ontkend. “Geef mij een lijst van de politieke gevangenen en ik laat ze vanavond vrij.” Hij heeft ook Cuba’s reputatie over mensenrechten verdedigd en heeft op de problemen in de Verenigde Staten gewezen. “Wij verdedigen de rechten van de mens, in onze ogen zijn burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten ondeelbaar, onderling afhankelijk en universeel”, aldus Castro.

Het Cubaanse staatshoofd is meestal niet onderworpen aan enige agressieve vragen van verslaggevers. Hij heeft de vraag over de gevangenen bestemd als “onbeleefd”, en beëindigde later de persconferentie met: “Ik denk dat dit genoeg is.” Castro: “Eigenlijk vinden we het ondenkbaar dat een overheid niet zorgt voor het recht op gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid, voedselvoorziening en ontwikkeling en deze ook niet verdedigd.”

Obama kon niet precies zeggen wanneer het handelsembargo zou worden opgeheven, maar erkent dat het nodig is. “De reden is dat wat we voor 50 jaar deden, onze belangen of de belangen van het Cubaanse volk, niet hebben gediend.” Zijn regering heeft al het mogelijke gedaan voor de opheffing van handelsbeperkingen, stelt hij, maar er is verdere actie nodig van het Congres dat “niet zo productief is in een verkiezingsjaar.” Obama heeft ook opgemerkt dat verdere versoepeling van het handelsembargo zal afhangen van de acties die Cuba neemt over de mensenrechten.

Het is niet alleen met Cuba waar de VS “diepe meningsverschillen” heeft over mensenrechten, stelt Obama – dezelfde meningsverschillen hebben we ook met China en Vietnam. “Ik geloof dat als ik het vertrouwen win door eerlijk en duidelijk te zijn over onze overtuigingen, ik geen veranderingen in welk land dan ook kan afdwingen. Het moet uiteindelijk van binnenuit komen – dat is een meer bruikbare strategie,” zegt hij. “Ik heb vertrouwen in de mensen”. Verslaggevers hebben de persconferentie beschreven als “gespannen” en “opmerkelijk”.

Obama beëindigt morgen zijn driedaagse historische reis aan Cuba. Hij is er samen met zijn vrouw en twee kinderen.

[van Starnieuws, 21 maart 2016]

on 21.03.2016 at 23:10
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter