blog | werkgroep caraïbische letteren

Nummer tien!

Voetballen, jawel!

door Marja Themen-Sliggers, Kevin en Daniël

In de Ware Tijd Literair, de dag voor de WK-finale! En een nieuw kinderboekje over voetbal! Daarvoor moet met zwaarder geschut aan de gang gegaan worden. De kinderredactie werd aangevuld met Kevin van zeven jaar en Daniël van 5. Allebei grote voetbalfans. Daniël vindt het boekje leuk, als zijn moeder het voorleest. Hij zegt dat hij net als in het boekje ook zo voetbal speelt met Kevin en zijn vriendjes Dexter en Boaz.

Huits nummer tien

 

Ze hebben nu, in plaats van slippers als doelpalen, wel mooie pionnen gekregen voor hun goal. In het spel is Daniël de keeper en vaak maken ze dan twee groepjes en spelen tegen elkaar. Helemaal echt dus. De jongens luisterden beide met volle aandacht. Op de eerste bladzijde, bij de 4de zin las mama ‘nummer tien is messi’, waarop Kevin direct aanvulde: ‘Lionel Messi!’ Het is maar dat je het weet!
Daniël vindt het boekje vooral leuk omdat het om Messi gaat en een jongen die veel van Messi houdt. Hij herkent zichzelf daarin terug. Ook hij heeft een voetbalshirt met ‘nummer 10’ erop, van Messi en nu speciaal voor het WK een Argentinië-trui, van Messi. In het boekje krijgt de hoofdpersoon ook zo’n voetbaltrui, als beloning omdat hij zo goed zijn best heeft gedaan op school. De jongens vinden de plaatjes heel mooi, Daniël wil na het voorlezen nog even extra kijken naar de tekeningen. Kevin wil het boekje graag zelf lezen. Hij kan het verhaal al goed navertellen. Ze hebben met aandacht geluisterd en Daniël had zelfs een smile op zijn gezicht toen hij doorhad waar het over ging; voetbal, heerlijk!
Nummer tien is een boekje voor beginnende lezers, er zijn geen hoofdletters, wel punten, komma’s en andere leestekens en natuurlijk let-ter-greep-streep-jes. En weinig tekst per bladzijde. Leuk, de mooie tekeningen van Gerold Slijngard op de linker pagina en de rechter, witte pagina met tekst, waarbij er hier en daar flitsende voetballen op de lege stukken zweven.
anne huits: nummer tien, illustraties: gerold slijngaard, vormgeving: mirella klas. paramaribo: publishing services suriname, 2014. Isbn 978 999147 290 4

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter