blog | werkgroep caraïbische letteren

Noni Lichtveld overleden op 88-jarige leeftijd

Op 16 augustus 2017 om 00:50 uur overleed in het Rosa Spier Huis te Laren beeldend kunstenaar en schrijfster Noni Lichtveld. Ze werd op 3 mei 1929 te Abcoude geboren als Nederlandse met Surinaamse roots. Haar vader was Lou Lichtveld, meer bekend onder zijn schrijversnaam Albert Helman.

Noni Lichtveld. Foto Noor van Mierlo, geplaatst met toestemming van de familie-Lichtveld

 

Noni Lichtveld doorliep in Amsterdam de Rietveld Academie en in Parijs het Syndicat de Décorateurs des Théatres Français, waarna ze kostuums en decors ontwierp voor Nederlandse toneelgezelschappen. Ze werkte met theatermensen als Sjaroff, Cees Laseur, Erwin Piscator, Karl Guttmann en Sonia Gaskell.

Van 1958 tot 1964 woonde ze in Suriname. Ze maakte decors en kostuums voor balletten en voor toneelstukken die haar man Ton Verwey regisseerde. Ook ontwierp ze in 1959 de Surinaamse vlag.
Vanaf eind jaren zeventig werkte ze met Surinaams-Nederlandse gezelschappen als Gado-Tjo (Mike Ho-Sam-Sooi) en Kalebas (Wijnand Stomp).

In 1988 maakte ze met drie andere vrouwen een studiereis naar Ghana, op zoek naar de roots van de legendarische Afro-Caribische trickster-figuur Anansi. Ze schreef en illustreerde verschillende kinderboeken over de slimme spin: Anansi, de spin weeft zich een web om de wereld (1984, Vlag & Wimpel), Anansi en die andere beesten (1985) en Anansi tussen god en duivel (1997). Daarnaast publiceerde ze het Surinaamse stapelverhaal Mijn pijl bleef in de kankantri (1993).
Samen met Lieke van Duin en Renée Koldewijn maakte ze Sasí, het bosduveltje op één been (2009), over een Braziliaanse tricksterfiguur, en bewerkte ze Het grote Anansiboek van Johan Ferrier (2010). Ook illustreerde ze boeken van onder meer Edgar Cairo en M. Th. Hijlaard. Een nieuw Anansiverhaal publiceerde ze in Verhalen van Surinaamse schrijvers (1989).

In 1987 ontving Noni Lichtveld samen met Gerda Havertong de E. du Perronprijs voor de instandhouding en verspreiding van de Anansiverhalen.

Het afscheid van Noni wordt gehouden in Huize Frankendael te Amsterdam, waar ze vroeger heeft gewoond en waar nog een wandmozaïek van haar te zien is. Aansluitend zal de crematie plaatsvinden in besloten kring.

Zij is voorgegaan door haar vader Lou Lichtveld, moeder Lenie Mengelberg, broer Peter Lichtveld, haar echtgenoot Ton Verwey en kleindochter Noëlle Searby–Verwey.

Zij laat achter haar zus Cecilia van Vliet, haar dochter Ariëlle Verwey, haar zoon Vincent Verwey, haar kleindochter Mari Searby–Verwey en haar neven en nichten.

Contact: Mari Searby-Verwey: mariwilde@gmail.com

1 comment to “Noni Lichtveld overleden op 88-jarige leeftijd”

 • Noni heeft ons een geweldige erfenis nagelaten.
  May she rest in peace.

  Condoleances aan familie en vrienden.
  Sterkte toegewenst.

  Soso lobi,
  Usha Marhé

1 Trackback/Ping

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter