blog | werkgroep caraïbische letteren

Noni Kooiman onthult geheimen Surinaamse keuken in Paramaribo pepers

Kookboekenschrijver en kok Noni Kooiman rijdt in de zesdelige televisieserie Paramaribo pepers stad en binnenland van Suriname af op weg naar tantes uit haar uitgebreide familie, kennissen, en onbekenden om samen te koken. De afkomst van de kok is vaak te herkennen aan de gerechten en ingrediënten. De frisse smaken zoals citroengras en kentjoer in Javaanse huizen, kruidige masala bij Hindoestanen thuis en aardse cassave en pinda bij mensen met Afrikaanse roots. Achter de recepten, ingrediënten en culinaire gewoontes blijken persoonlijke familietradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.

Delicatessen als ginseng, lotusnoten, cassave en kurkuma zijn ingrediënten die niet vanzelf terechtkwamen op het grondgebied dat nu Suriname heet. Ze werden meegebracht door verschillende bevolkingsgroepen die het land in de afgelopen eeuwen hebben opgebouwd, zoals: Javanen, Hindoestanen, Afrikanen en Chinezen. Paramaribo pepers is een ontdekkingstocht naar de Surinaamse geschiedenis aan de hand van gerechten.

Noni Kooiman., Foto © Elsa Jo Tratlehner

De geschiedenis is zo zwaar en hard door het Nederlands koloniale bewind. Maar ondanks dat is het een geweldig land om in te zijn, dat is iets wat ik telkens als ik er ben weer merk. Mensen zijn hartelijk, uitnodigend en open, dat is iets wat ik graag wilde laten zien. En hoe kan dat nou beter dan aan de hand van eten en koken, mijn favoriete bezigheid die ik met de meeste Surinamers lijk te delen – Noni Kooiman

Noni Kooiman (1993) heeft een Surinaamse vader. Als kind woonde ze een paar jaar op het Surinaamse platteland en groeide ze verder op in Amsterdam. Ze heeft de afgelopen tien jaar in verschillende restaurantkeukens gewerkt, waaronder Rose Bakery in Parijs en de Plantage, Toscanini, het Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze heeft verschillende kookboeken uitgebracht, o.a. Inmaken en Switi Sranan en is nu bezig met haar nieuwe boek dat in 2025 uitkomt. 

Deze serie wordt geproduceerd door Kleine Storm in coproductie met de VPRO. Regie: Sacha Vermeulen. 

Paramaribo pepers (30 min) vanaf zaterdag 11 mei, 19.15 uur, VPRO, NPO 2
Totaal aantal afleveringen: 6
vpro.nl/paramaribopepers

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter