blog | werkgroep caraïbische letteren

Nominatiedossier Jodensavanne gereed voor indiening Unesco Werelderfgoedlijst

 door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Na een jarenlange voorbereiding is het nominatiedossier Jodensavanne eindelijk gereed om voorgedragen te worden voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Eind mei zal de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, als vertegenwoordiger van de regering, de aanvraag bij de Unesco in Parijs indienen.

Restanten van de synagoge op de Jodensavanne. Foto: Joris Mol/Wikipedia 

Volgens Harold Sijlbing, voorzitter vande Stichting Jodensavanne, maakt Jodensavanne voor 99 procent kans om op de Werelderfgoedlijst te worden opgenomen. “We hebben hard gewerkt om te voldoen aan alle voorwaarden, die in de operational guideline van de Unesco zijn geschreven”, zegt Sijlbing tegen de Ware Tijd.

De oude Joodse nederzetting in het Casiporagebied in district Para is historisch gezien één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Suriname. Behalve oude joodse en creoolse begraafplaatsen alsook de ruïnes van een synagoge, die in 1832 door een grote brand werd verwoest, zijn er twee waterbronnen die een geneeskrachtige werking zouden hebben. Vanwege de oude nederzetting is het gebied ‘rijk’ aan artefacten en vormt het voor archeologen een ‘goudmijn’ om archeologisch onderzoek en opgravingen te doen.

Enkele van de onderzoekingen en opgravingen zijn gefilmd en sinds maart stelt de stichting de vondsten middels korte filmpjes ter beschikking op haar Facebook-pagina en YouTube-kanaal. “Door de coronapandemie kunnen bezoekers niet naar ons toekomen, maar wij willen blijven zorgen voor een stukje educatie en ons voorbereiden op de indiening van het dossier bij de Unesco”, zegt Sijlbing.

Het is de bedoeling dat de artefacten ook aan de bezoekers worden geëxposeerd. Het uitgeven van een brochure over archeologie is daarom in het beleidsplan van de stichting opgenomen. “Dit is om iedereen, bezoekers en scholieren, te informeren over hoe belangrijk archeologie is. Het vertelt ons een stukje geschiedenis”, benadrukt Sijlbing.

De voorbereidingen zijn twintig jaar geleden begonnen. Destijds was één van de voorwaarden dat de plek eerst op naam van de stichting Jodensavanne moest worden vastgelegd. “Dit hebben we samen met het inheemse dorp Redidoti gedaan”, vertelt Sijlbing.

Vijf jaar geleden had de stichting een proefnominatiedossier naar de Unesco gestuurd. Ze kreeg het terug met aantekeningen waar er nog aan moest worden gewerkt. Nog vóór de officiële indiening, eind mei, wordt er in april opnieuw een proefnominatie opgestuurd.

Het proces van goedkeuring zal volgens Sijlbing naar alle waarschijnlijkheid rond 2023 worden afgerond. Het duurt zo lang omdat het moet worden voorgelegd bij de vergadering van de Unesco. De eerstvolgende is eind van dit jaar. Vervolgens wordt een instituut, Icomos, aangewezen om de locatie te inspecteren. De Icomos-vertegenwoordiger gaat dan controleren of wat er in het rapport is geschreven klopt en voldoet aan de eisen.

Voor de Jodensavannevoorzitter is de internationale erkenning belangrijk. “Behalve dat Jodensavanne een zeer unieke plek is, wordt met die erkenning het imago van Suriname vergroot”, aldus Sijlbing. Met de goedkeuring van Jodensavanne als Werelderfgoedsite van de Unesco komt het aantal op drie in Suriname. Eerder kregen het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad internationale erkenning als Werelderfgoed.

[Tekst uit de Ware Tijd, 25/03/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter