blog | werkgroep caraïbische letteren

Nominatie Yootha Wong Loi Sing verrassing

door Stuart Rahan

Utrecht – De nominatie van Yootha Wong Loi Sing voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Actrice op het 33ste Nederlands Film Festival in Utrecht komt als een complete verrassing. Zij is de eerste zwarte vrouw die genomineerd wordt voor deze prijs in de Nederlandse filmindustrie. De film Hoe duur was de suiker waarin zij een hoofdrol speelt, draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen.

Eerste keer

De bekende Nederlandse filmcriticus René Mioch, vond het karakter Mini-Mini (Yootha WLS… red.) zeer geloofwaardig. Zij en haar tegenspeelster Sarith Fernandes (Gaite Jansen… red.) haalden volgens Mioch het beste acteertalent in elkaar naar boven.
De film, Borgman van regisseur Alex van Warmerdam, met in de hoofdrol Hadewych Minis, in dezelfde categorie heeft een ruime voorsprong. Borgman draait sinds mei in de Nederlandse bioscopen en beleefde voor Nederlandse filmbegrippen al een uniek hoogtepunt toen de film op het Franse filmfestival in Cannes werd vertoond.
Het was de eerste keer sinds achtendertig jaar dat een Nederlandse film meedraaide in de hoofdcompetitie. De film van Warmerdam viel echter niet in de prijzen.
De derde genomineerde is Vivian Dierickx voor haar rol in De ontmaagding van Eva van End. Beide films hebben een surrealistisch karakter. Borgman is een macabere, absurdistische thriller en De ontmaagding van Eva van End is een wrang-komische speelfilm met droge humor.

Donkere acteur
De nominatie van Yootha Wong Loi Sing is de tweede in twee dagen van een donkere acteur in de Nederlandse filmgeschiedenis. Maandag werd Issaka Sawadogo uit Burkina Faso als eerste zwarte acteur al genomineerd voor de Beste Acteur in een Televisiedrama voor zijn rol in ‘In het niets’. Sawadogo ontfermt zich in het televisiedrama als illegale buitenlander over de twaalfjarige Nina die heel graag een zangcarrière in Nederland wilt beginnen. Helaas gooit de Bijlmerramp roet in het eten. Morgenavond worden de winnaars bekendgemaakt.

[uit de Ware Tijd, 03/10/2013]

[Hadewych Minis won bovendien het Gouden Kalf voor beste actrice voor haar rol in Borgman – red.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter