blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Nog maar het begin’: VS legt Cuba nieuwe sancties op

De Verenigde Staten heeft sancties opgelegd aan een hoge Cubaanse veiligheidsfunctionaris en een brigade van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na een hardhandig optreden tijdens protesten tegen de regering eerder deze maand. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën bekendgemaakt.


Het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het Revolutieplein in Havana. (Foto: Ministerio del Interior, Cuba.)

De stap markeert de eerste concrete stappen van de regering van president Joe Biden om druk uit te oefenen op de Cubaanse regering, nu de Verenigde Staten worden geconfronteerd met oproepen van Amerikaanse wetgevers en de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap om meer steun te betuigen aan de demonstranten.

“Dit is nog maar het begin”, zei Biden in een verklaring. “De Verenigde Staten zal doorgaan met het bestraffen van personen die verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking van het Cubaanse volk.”

“Ik veroordeel ondubbelzinnig de massale detenties en schijnprocessen die onterecht tot gevangenisstraffen leiden van degenen die het waagden om zich uit te spreken tegen een poging het Cubaanse volk te intimideren en tot zwijgen te brengen”, zei Biden.

Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis vertelde verslaggevers: “We hebben de afgelopen week duidelijk gemaakt dat het aanpakken van dit moment een prioriteit was voor de regering.”

Het ministerie van Financiën heeft de 78-jarige Cubaanse staatsburger Alvaro Lopez Miera en het ministerie van Binnenlandse Zaken aangewezen als doelwit van de sancties.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez verwierp in een bericht op Twitter de sancties als “ongegrond en lasterlijk”. Hij drong er bij de Verenigde Staten op aan dergelijke maatregelen toe te passen op zijn eigen record van “dagelijkse repressie en beleidsgeweld”.

De snelheid waarmee de regering-Biden nieuwe sancties heeft opgesteld, geeft verder aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse president de benadering van Cuba door zijn land zal verzachten, kort nadat zijn voorganger, Donald Trump, een historische poging uit het Obama-tijdperk om de betrekkingen met Havana te ontdooien, heeft teruggedraaid.

Duizenden Cubanen hebben een week geleden spontane protesten tegen de regering georganiseerd om te demonstreren tegen een economische crisis die heeft geleid tot tekorten aan basisgoederen en stroomuitval. Ze protesteerden ook tegen de manier waarop de regering de pandemie van het coronavirus aanpakt en de burgerlijke vrijheden inperkt. Veel activisten werden gearresteerd.

Biden had tijdens de presidentiële campagne van 2020 beloofd om een ​​deel van het anti-Cuba-beleid van Trump terug te draaien, maar de aankondiging van donderdag suggereert weinig trek in een terugkeer naar toenadering. Trump had strenge beperkingen opgelegd aan de stroom van geldovermakingen, waarvan wordt aangenomen dat deze voorheen enkele miljarden dollars per jaar bedroegen.

De Cubaanse regering heeft de protesten grotendeels toegeschreven aan door de VS gefinancierde “contrarevolutionairen” die misbruik maakten van de economische tegenspoed veroorzaakt door Amerikaanse sancties.
Dinsdag bevestigden de autoriteiten dat ze waren begonnen met de processen tegen degenen die werden vastgehouden op beschuldiging van het aanzetten tot onrust, het plegen van vandalisme, het propageren van de coronaviruspandemie of mishandeling, aanklachten die gevangenisstraffen tot 20 jaar kunnen opleveren.

“Er zijn mensen die het antwoord zullen krijgen dat de Cubaanse wetgeving toelaat, en het zal krachtig zijn”, zei president Miguel Diaz-Canel vorige week op de staatstelevisie. Hij beloofde dat er een wetgevende procedure zou komen.

Javier Larrondo, een vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie Cuban Prisoners Defenders, zei dat de autoriteiten waarschijnlijk de meest charismatische en effectieve oppositieleiders, die de laatste tijd vaak jonge kunstenaars waren, zouden opsluiten, ongeacht of ze bij de protesten waren of niet. “We zullen in slechts twee weken honderden politieke gevangenen hebben”, zei hij.

De groep voor de rechten in ballingschap Cubalex, die een spreadsheet heeft gemaakt van de gedetineerden die dagelijks wordt bijgewerkt als er nieuwe rapporten binnenkomen, zegt dat er meer dan 500 Cubanen lijken te zijn vastgehouden tijdens de protesten of daarna. Het zei dat het aantal waarschijnlijk hoger was, maar sommige families zijn misschien bang om de arrestatie van familieleden te melden in het geval van represailles, zoals het verliezen van hun banen in de staatssector.

De meerderheid van de gedetineerden is geïsoleerd gehouden, terwijl de locatie van sommigen nog onbekend is, zeiden Cubalex en Human Rights Watch op basis van interviews met familieleden. Cubanen plaatsen foto’s van mensen waarvan ze zeggen dat ze die niet kunnen lokaliseren of ze delen verhalen van arrestaties op een Facebook-groep genaamd ‘Verdwenen #SOSCuba‘ met meer dan 10.000 leden.

[van Starnieuws, 23 juli 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter