blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer is Taalstaatmeester 2023

Linda Nooitmeer (49), voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), is uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2023. Dat is zaterdag bekendgemaakt in de uitzending van NPO Radio 1-programma De Taalstaat. De jaarlijkse onderscheiding gaat naar de beste spreker in het openbare domein.

Linda Nooitmeer na haar speech op 1 juli 2023. Foto © Michiel van Kempen

“Nooitmeer toonde zich een geweldige spreker in taalgebruik, woordkeuze, dictie en retorica. Haar pleidooi en adviezen waren zeer goed onderbouwd en zorgvuldig geformuleerd” 

Linda mocht de Taalstaatmeesterpenning tijdens de uitzending in ontvangst nemen uit handen van presentator Frits Spits en Neerlandicus René Appel. De Taalstaat-redactie droeg eerder drie genomineerden voor waaruit een panel bestaande uit taalliefhebbers een keuze kon maken. Dit waren naast Linda de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en NOS-correspondent Sander van Hoorn.

Met name Linda’s toespraak tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli maakte indruk op het panel. Daarin zei Linda onder andere dat het nu aankomt op het proces na de komma, doelend op de excuses van premier Rutte namens de Nederlandse staat voor het slavernijverleden, waarin hij dit ‘geen punt, maar een komma’ noemde. Verder sprak Linda van racisme dat zich ‘heeft genesteld in de krochten van onze diepste gedachten en zich op cruciale momenten doet gelden’.

[Tekst van RTL Nieuws, 30 december 2023]

Taalwetenschapper en schrijver René Appel analyseert haar taalgebruik, klik hier.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter