blog | werkgroep caraïbische letteren

Nimako & Willemsen: The Dutch Atlantic – Slavery, Abolition and Emancipation

Dit jaar kwam bij Pluto Press het boek uit van Kwame Nimako en wijlen Glenn Willemsen over Nederland en haar slavernijverleden: The Dutch Atlantic – Slavery, Abolition and Emancipation.
Dit boek is een doorbraak in de koloniale geschiedschrijving. Waar veel auteurs over het Nederlandse slavernijverleden blijven steken in beschrijvingen met impliciete stellingen komen Nimako en Willemsen al vrij direct tot de kern van de zaak: een theoretisch en analytisch kader voor het begrijpen van zowel het slavernijverleden als de manier waarop men vandaag ermee omgaat in Nederland. In hun theoretisch kader behandelen de auteurs de context en concepten waarmee we slavernij beter kunnen begrijpen. Ze gaan uitvoering in op de relatie tussen slavernij en de opkomst van een wereldorde gedomineerd door Europa. Slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied worden in dat kader geplaatst. Nimako en Willemsen maken korte metten met de fantasie alsof de afschaffing van slavernij ook de emancipatie betekende van de Afrikanen in Suriname. Het hoofdstuk hierover heeft niet voor niets “abolitie zonder emancipatie”.
De schrijvers leggen uit wat het verband is tussen godsdienst, klasse, sexe en ras in de koloniale samenleving en de manier waarop die relaties doorwerken in het heden.
Het boek is voorzien van een voorwoord van Professor Stephen Small, bijzonder hoogleraar slavernijgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Titel: The Dutch Atlantic – Slavery, Abolition and Emancipation

Aantal pagina’s: 267
Prijs: € 25,00
ISBN: 978-0-7453-3107-2
Uitgever: IISR en NiNsee

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter